BG | EN

Европрокуратурата разследва строителството на тунел „Железница“ на магистрала „Струма“

Илюстративна снимка: Фейсбук

По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест фирми и четири частни къщи в две области на страната, съобщиха от Европрокуратурата. 

Целта на обиските е събиране на доказателства заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“ на магистрала „Струма“.

Той беше отворен за движение през февруари т.г.

Строителството на тунела се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85 на сто чрез фондовете на ЕС, се посочва в съобщението.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София е започнала проверка, която е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от „кухи“ фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Европрокуратурата по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се допълва в съобщението. Уточнява се, че днес обиските са били извършени от Главна дирекция „Национална полиция“ и ДАНС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините