BG | EN

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Фейсбук/Европейска комисия в България

Европейската прокуратура извършва обиски в София във връзка с разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета.

Щети за минимум 3 млн. евро

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 милиона евро. Това съобщават от Европейската прокуратура.

Обвиненията по това разследване носят кодово име „Пътят с жълтите павета“.

Европрокуратурата е започнала разследването през есента на 2022 г. като се сезира по медийни публикации. В процес на проверка от страна на Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследващите през 2018 г. е сключен първи договор за реставриране на централната част на София (включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект.

В разследването се посочва също, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София. Сградата на ъгъла на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Раковски“ е една от емблематичните за София – построена е през 1907 г. и има статут на паметник на на културата с национално значение. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписва нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител е поискал авансово плащане от около 750 000 евро (1.5 млн. лв.), за да възстанови жълтите павета, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината биха могли да създадат допълнителни разходи според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС.

Според разследването,

от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация,

удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и процесуално-следствени действия се извършват от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на пет места, посочват още от европрокуратурата. Полицията иска да изземе документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, за целите на разследването.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините