BG | EN

Европроектът на ужасите

Ремонтът на водопровода и канализацията на Враца е най-дългият и най-зле планиран проект в България и все още може да фалира общината за десетилетия напред

Снимка: Цветелина Белутова

 

Водният цикъл на Враца официално стана най-продължителният европейски проект в България. Новината от миналата седмица мина незабелязано, някак покрай останалите, но в кратко съобщение правителството реши да удължи срока за завършване на цикъла от юни 2018 г. на третото тримесечие на 2021 г.

Ако новата дата бъде спазена (а това е голямо „ако“ предвид двукратното вече удължение), то от одобряването на договора през 2009 г. до завършването на изпълнението ще са минали 12 години. Единствените други два конкурента на този маратон са магистрала „Струма“, която до момента е в 7-та си година и жп линията Бургас – Пловдив.

Как е възможно, вероятно ще се запитате, подмяната на 70% от тръбите на един средноголям град и подмяната на довеждащ водопровод да отнеме толкова много време? Дори в държава като България, където сроковете са разтегливо понятие, 12 години са плашещо много. Отговорът е, че проектът на Враца беше направен, поръчан, възложен и изпълнен по най-лошия възможен начин. В него бяха преплетени конфликти на интереси, некадърност и административна безпомощност. Същата комбинация може да попречи на проекта да бъде завършен и този път.

Защо водният цикъл на Враца е толкова добра и пълна илюстрация на всичко най-лошо при еврофинансирането, четете във в. „Капитал“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините