BG | EN

Европейската сметна палата ще проверява строителството на пътища в България

Снимката е илюстративна. Снимка: pixaby.com

Европейската сметна палата ще започне проверка на строителството на пътища в четири държави, сред които и България, съобщи БНР, като се позовава на информация от институцията.

Проверката ще касае проекти, финансирани с европейски средства по линиите на основните транспортни коридори. Другите държави, където ще бъде извършена такава проверка са Полша, Чехия и Испания, пояснява националното радио.

За периода от 2007-а до 2020 година финансирането на пътни проекти възлиза на около 82 милиарда евро. Половината от тях са изразходвани за основната и широобхватна мрежа, заявяват от Европейската сметна палата.

Според експертите, „съществува риск цялата основна мрежа на Европейския съюз да не бъде завършена навреме“. Все още в пътната мрежа съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет, са пояснили одиторите.

Те ще проверят действията на Европейската комисия и отпуснатите средства дали осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, допълва БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините