ОЛАФ проверява община Петрич за злоупотреба с 1.5 млн. лв.

Изображение: „Благоевград нюз“

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) проверява община Петрич във връзка със сигнал за злоупотреба по проект за близо 1,5 млн. лева, финансиран по програмата за сътрудничество между България и Гърция.

Регионалното издание „Благоевград нюз“ припомня, че става въпрос за обществена поръчка от 2018 година с предмет „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, за която е било издадено и Разрешение за строеж.

На 22.02.2019г. община Петрич сключва договор с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или 1 405 200,00 лева с включен ДДС.

Следват сигнали от петричани до институциите за липсващата сграда, нередности и евентуален опит за измама, като се усвояват пари за реконструкция, а сградата е съборена и на практика вече не съществува. При разговор с техниците на строежа, те разказват, че на мястото наистина е имало останки от стара сграда, които се е наложило да бъдат съборени при изкопните дейности.

От Общината заявяват, че проектът е за реконструкция, а не за ново строителство. В процес на подготовка на документите се оказало, че има само една стена, около която трябва да се надгражда. Но и тя паднала. „Става въпрос за реконструкция на стара сграда от някогашното Гранично поделение. При реконструкцията е възможна замяна на конструктивните елементи. Тоест, на мястото на съществуващата сграда да се направи замяна с нови носещи конструктивни елементи“, заяви зам.-кметът на община Петрич Минка Салагьорова пред Радио Благоевград. По думите й не става въпрос за ремонт на несъществуваща сграда и злоупотреба с европари – няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам