BG | EN

Европейската прокуратура разследва злоупотреба с еврофинансиране в Бойчиновци

Лаура Кьовеши
Снимка: Министерски съвет

Европрокуратурата е провела претърсвания в Община Бойчиновци във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства, съобщиха от институцията, оглавявана от Лаура Кьовеши.

„Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване на потенциална злоупотреба със средства на ЕС, включващо проект за ремонтни дейности на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели”, посочват от Европейската прокуратура.

Претърсванията са извършени на 23 ноември т.г.

Според разследването, на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е подписала договор за финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с изпълнението на проекта в размер на 2.6 милиона евро (509 829 076 BGN) по Програмата на ЕС за развитие на селските райони за периода 2014—2020 г.

Договорът предвижда, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца, считано от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но към днешна дата няма доказателства, че договорените дейности са завършени или че проектът е приключен.

Разследването, което се провежда със съдействието на Главна дирекция „Национална полиция“, все още не е приключило, за да се установи естеството и мащабът на предполагаемите престъпни дейности, пише още в съобщението, разпространено днес.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя  отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините