Европейската комисия ще наблюдава и плурализма на медиите

Вера Йоурова
Снимка: „Свободна Европа“

Европейската комисия ще подложи на мониторинг и оценка плурализма на медиите „в аспектите му, отнасящи се до върховенството на правото“. Това е казала във вторник вицепрезидентът на Комисията Вера Йоурова, цитирана от „Свободна Европа“. Йоурова отговаря за прозрачността и ценностите.

В момента комисията работи върху нов механизъм за гарантиране върховенството на павото. Част от него ще бъде и наблюдението на състоянието на медиите в страните членки.

„Ще предложим механизъм за върховенството на правото за всички страни в скоро време, за да подобрим превенцията, наблюдението и диалога с тях“, е казала Йоурова в Европейския парламент в Страсбург. Според нея, подготвяният нов механизъм ще включва мониторинг в три области: независимост на съдебната власт, борбата с корупцията и медийният плурализъм.

Еврокомисия ще докладва за констатациите си по тези теми и откритите проблеми, за да предотврати тяхното задълбочаване е казала още Йоурова. Тя обаче не е уточнила кога ще бъде готово това предложение, тъй като то не е част от програмата на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за първите 100 дни от управлението ѝ.

Новият механизъм няма да замени съществуващите досега инструменти за наблюдение като процедурата по чл.7 от Лисабонския договор, която се прилага спрямо Полша и Унгария, нито този, по който се следи борбата с корупцията и съдебната реформа в България и Румъния. Предишната Еврокомисия предложи този механизъм да отпадне за България поради постигнатия напредък, но окончателно решение все още няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам