BG | EN

Евродепутат от ГЕРБ възроди проект от времето на соца за плавателен канал Русе – Варна

Каналът, който трябва да свърже Дунав и Черно море
Илюстрация: „За истината“

След като е изоставен преди 50 години, днес проектът за плавателен канал от Русе до Варна отново се възражда от няколко български евродепутати. Всъщност, идеята за директен воден път между Дунав и Черно море е още от времето на Османската импения, но реален проект е бил разработен през 1973 г., когато са направени чертежи, изследвания, геодезически замервания.

Сега евродепутатът Андрей Новаков /ЕНП/ се опитва да съживи стария проект. Новаков обясни, че е бил провокиран за това, след като разбрал, че румънците вече работят по въпроса. „Когато разглеждах поправките за европейските транспортни коридори, видях, че ЕК е одобрила изграждането на канал от река Дунав до Букурещ. Това ще е воден път от 67 километра, който ще превърне Букурещ в пристанищен град“, каза евродепутатът.

И припомни, че България също е имала подобен проект преди 50 години, който обаче е бил изоставен, а след това предизвиква полемики и насмешки. „При разработването на проекта през 1973 г. са определили размерите на канала – 4,80 метра дълбок и 33 метра широк, което означава, че по него могат да преминават плавателни съдове около 2 хиляди тона“, заяви Андрей Новаков. Той се е запознал подробно с проекта, вече разсекретен от държавна агенция „Архиви“ и дори е издирил един от проектантите, за да разбере какво е спряло идеята навремето. „Попитах: ако е бил толкова хубав, защо не го направихте през 73-та? А човекът ми обясни, че тогава Брежнев им казал: избирайте, или АЕЦ, или канала. Т.е. каналът не е бил изоставен, защото е опасен, невъзможен или нерентабилен, а заради липса на пари“, коментира Новаков.

Спорен него, България трябва да настоява за включването на този канал в европейската транспортна карта, тъй като новият воден път ще донесе ползи не само на нашата страна, а и на целия европейски транспорт. „Този коридор ще съкрати пътя от Антлантическия океан до Босфора с 2 дни и с 230 км и ще превърне Разград, Шумен и Търговище в пристанищни градове. И хипотетично изграждането му би могло да се финансира с европейски средства“, надява се Новаков.

Андрей Новаков
Снимка: Диана Желязкова

Той вече е внесъл искане за включването на канала в европейската транспортна карта и работи активно с още двама български евродепутати – Радан Кънев и Емил Радев, за да съберат достатъчно мнозинство за минаването на тази поправка.

Предложението ще бъде гласувано в комисия през януари 2023 г. и ако ЕП го одобри, това ще позволи Еврокомисията да финансира проучване за изграждането на канала. „Докато ние гледаме с насмешка на подобни идеи, другите вече работят и са получили одобрение“, коментира Андрей Новаков и е убеден, че ако мислим стратегически за следващите 100 години, трябва да мислим в такива измерения. „Един такъв канал на практика ще промени картата на Европа, а представете си какво би се случило със Североизточна България, ако започнем да приемаме кораби от цял свят. Какви такси ще плащат, какво електричество можем да произвеждаме, как можем да превърнем цялото му поречие в индустриална зона“, посочва предимствата Андрей Новаков

Със свои колеги той е внесъл още едно изменение в картата на европейските транспорти коридори: отсечката София – Скопие – Тирана – Дурес. В началото на 2023 г. предстои гласуване в комисията по транспорт на ЕП и след това в пленарна зала.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините