Държавното дружество „Напоителни системи“ вероятно ще понесе вината за обезводняването на р. Въча

Снимка: „Под тепето“

В ход е административно-наказателна процедура към „Напоителни системи“, за това че не са осигурили достатъчно количество вода в река Въча и така са застрашили екологичната обстановка. Това обяви заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, цитиран от пловдивските медии, пред които е говорил по време на брифинг в областната управа, посветен на обезводняването на реката. 

Министърът е участвал днес в спешно заседание, проведено в областната администрация на Пловдив във връзка с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I”.

Регионалното издание „Под тепето“ припомня, че през миналата седмица риболовците сезираха прокуратурата и екоминистерството за голямо количество мъртва риба, открито в коритото на реката и поискаха оставката на ресорния министър Нено Димов.

Проблемът е вследствие на ремонтни дейности на ВЕЦ „Въча 1“, като за 6 часа през нощта е спряно изпускането на вода заради планов ремонт. През останалите 18 часа от денонощието са поддържани 5 кубични метра вода в секунда. По думите на областния управител Дани Каназирева, работата вече е възстановена и предстои да бъде възложено хидроложко проучване на коритото на река Въча в рамките на град Кричим, за да се реши как да се обезпечат екосистемите в района по време на следващи ремонти. Ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, тъй като ще се работи в урбанизирана територия. 

До 31 януари, докато тече размножителният период на рибата, ще бъдат спрени всякакви ремонти и водата няма да се спира, посочва зам.-министър Живков. 

Все още няма официални данни какво е количеството на измрялата вследствие на обезводняването риба. Според местни рибарски дружества е между 20 и 30 процента, основно балканска пъстърва, допълва по темата „Под тепето“.

Екоминистерството е възложило проверка дали всички действия са били извършени по график и вероятно ще наложи санкции. Води се спор между Басейнова дирекция и Напоителни системи дали последните са обезпечили изпускането на водното количество, което е необходимо за отводняването на реката. Проверките на Басейнова дирекция за работата на НЕК са приключили и нарушения не са установени. Все още текат проверките в Напоителни системи. Дружеството най-вероятно ще бъде санкционирано. Нормативната разпоредба предвижда глоба от 10 хил. лв., допълва по темата Дарик – Пловдив.


 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам