Държавният холдинг се договори с Енерго про да не спира тока на ВиК – Шумен и ВиК – Добрич

Снимка: Диана Желязкова

Българският ВиК Холдинг и Енерго про – Варна постигнаха споразумение за погасяване на задълженията на  ВиК-дружествата в Добрич и Шумен до 9 октомври. Това съобщи на сайта си МРРБ и увери, че няма опасност от спиране на водата в двата областни града заради неплатените сметки за ток на ВиК-операторите.

Преди седмица енергийното дружество съобщи, че двете вододоснабдителни предприятия му дължат над 10 милиона лева. От вчера Енерго про започна да изключва тока в различни административни обекти на ВиК в Добрич и Шумен. Просрочените задължения за ток на ВиК – Шумен са за над 7 милиона лева, от 4,7 милиона се дължат на Енерго про.

Днес по график трябваше да бъде спряно електрозахранването на помпените станции на ВиК в 5 населени места в Шуменско, но до тази санкция не се стигна след снощните договорености между холдинга и Енерго про.

Енергийното дружество е поело ангажимент до 9 октомври т.г. да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен, а холдингът ще сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с „Енерго – Про Варна“ ЕАД, информират от МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството).

ВиК – Шумен вече е насрочило общо събрание за 2 октомври, на което ще се вземе решение за теглене на кредит до 7,5 милиона лева.  Общинският съвет в Шумен гласува против вземането на заема, тъй като никой от водното дружество не дойде на сесия да обясни как и защо са натрупани огромните задължения. Становището на местния парламент обаче на практика е без значение в акционерното събрание на ВиК, тъй като държавата има дял от 51 % и може да взема сама решения.

„Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен за ток са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи, а същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост“, обясняват на сайта си от МРРБ.

Това обяснение изобщо не дава отговор на въпроса защо ВиК- Шумен  не си е плащало тока през последната година и къде са отишли парите на водното дружество, след като то си е спестявало сметките за електричество.  На тези въпроси досега не са отговорили нито от ВиК – Шумен, нито от асоциацията по ВиК, председателствана от областния управител. Водата в Шумен вече две години е най-скъпата в страната – 3,40 лв. за кубик, но явно и при тази висока цена дружеството не успява да плати задълженията си за консумираната енергия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам