BG | EN

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ е пред фалит, твърдят синдикалисти от КНСБ

„Марица изток 2“
Снимка: Google maps

Единствената държавна топлоелектрическа централа „Марица изток 2“ е във фактическа несъстоятелност, обявиха на пресконференция в Стара Загора синдикалисти от Националната федерация на енергетиците в България към КНСБ. Според тях, ако правителството продължава с неадекватната си политика в сектора, до края на година изпълнителният директор на дружеството трябва да го обяви в несъстоятелност, иначе може да бъде подведен под съдебна отговорност.

А всеки един от кредиторите му, може да го направи веднага, особено ако разбере, че няма да може да си събере вземанията, твърди Георги Петров – председател на федерацията. Затова от КНСБ настояват за бърза среща с премиера Борисов, министър Теменужка Петкова и председателя на ДКЕВР Иван Иванов. Както и за спешни мерки, които могат да спасят търговското дружество от фалит като увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“, (след разрешение от ЕК), промени в Закона за енергетиката и признаване от ДКЕВР на разходи за критична инфраструктура.

Основният проблем, който води до затъване на дружеството в дългове, са въглеродните квоти, които то трябва да купува за вредните емисии от СО2, изхвърлени в атмосферата от производството му.

Работници от държавните дружества в комплекса „Марица изток“ издигнаха лозунги за запазване на централата, която според синдикатите е пред фалит
Снимка: Венелина Попова

Българската централа е сред 10-те най-замърсяващи околната среда централи в Европа, а за миналата година БЕХ плати за нея квоти в размер на близо 400 млн. лева. Но Георги Петров е категоричен, че някой нарочно увеличава цената на квотите с цел печалба и натиск върху въглищните централи в Европа. Цената им скочи няколко пъти, а на централата са признати разходи от 5 евро на тон и това води ТЕЦ „Марица изток 2“ към фалит, твърди председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ. Той добави, че тези 400 млн. лева, платени от БЕХ, са всъщност заем на централата, който тя трябва да погаси.

В момента в енергийното дружество работят два блока с обща мощност 360 мегавата от разполагаемите 1860, което представлява капацитет между 10 и 22 процента. Кризата в централата рефлектира и върху добива на въглища в „Мини Марица изток“, затова синдикалисти от миннодобивното дружество подкрепят исканията на колегите си енергетици от КНСБ. През март рудник „Трояново 1“, който снабдява централата с въглища е добил едва 50 процента от месечния си план, от 14 смени, работят едва 7, а около 120 миньори са в платен годишен отпуск.

Синдикалистите заплашват правителството с големи протести, а днес работници от държавните дружества в комплекса „Марица изток“ издигнаха лозунги за запазване на централата пред хотел „Верея“ в Стара Загора, където започна двудневен форум „Чиста енергия“ и инвестиции в енергетиката – реалности и предизвикателства“.

Преди началото му зам. министърът на енергетиката Жечо Станков заяви пред медиите, че няма опасност от фалит на ТЕЦ „Марица изток 2“ и посочи, че само за януари централата има печалба от 10 млн. лева. Той се похвали и с безсрочната дерогация, която правителството издейства за дружеството и посочи, че до средата на годината Главна дирекция „Конкурентноспособност“ на ЕК трябва да излезе със становище за повишаване на капитала на дружеството, което ще му позволи да се стабилизира.

Зам. министър Станков заяви още, че „Мини Марица изток“ са изпълнили производствения си план за миналата година 109 процента, а синдикалистите от дружеството твърдят, че разходите им през последните години са се увеличили с 16 млн. лева, а приходите спадат. Но те ценят труда си и тази година отново ще поискат по-високи заплати.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините