BG | EN

Пътното управление в Габрово най-сетне се зае с ремонта на моста над р. Росица, строен от Кольо Фичето

Мостът е построен преди 165 г. от Уста Колю Фичето, признат е за архитектурно-строителен паметник от Възраждането
снимка: Минчо Тодоров

Тази седмица бяха отворени отворени офертите на кандидатите да изпълнят обществената поръчка за изработване на технически проект на основен ремонт на моста над р. Росица в Севлиево.

Съоръжението е построено през 1857 г. от майстор Колю Фичето, от години се руши, а преминаването по него става все по-опасно както за пешеходци, така и за автомобили.

Две обединения и четири дружества кандидатстват за изпълнител на обявената от Областно пътно управление- Габрово обществена поръчка. Прогнозната й стойност е 76 хил. лв. без ДДС, срокът за изпълнение на проучвателно-проектантските работи – 150 календарни дни.

Съградено от майстор Никола Фичев (Колю Фичето)

Мостът се състои от три обединени конструкции – сводов мост със седем отвора, който е от зидана конструкция от каменна зидария; удължение от плочогредов мост с пет отвора и уширение на двете мостови съоръжения от страна отток с плочогредова конструкция и бетонни устои и стълбове. Лагерите на удължението и уширението са стоманени плочи, стълбовете и устоите са плътни, зидани или облицовани с каменна зидария.

Необходимостта от изграждането на моста възниква през Кримската война (1853-1856 г.), когато съществуващият тогава дървен мост е трябвало да бъде заменен със стабилно каменно съоръжение поради преминаването на войски, пътници и товари. За главен майстор на строежа, започнал през 1856 г., е ангажиран майстор Никола Фичев.

Отпечатъка на времето и липсата на грижа

Първоначално мостът е бил с дължина 110 м. През 1939 г. е удължен до 185 м. През 1972 г. е уширен до габарит 18,65 м с 4 ленти за движение – по две във всяка посока, и два тротоара.

Днес пътното платно е с амортизирала асфалтова настилка, по която има множество надлъжни и напречни пукнатини, слягания, неколкократно изкърпвана и хлътвания при устоите. Тротоарите са с разместени, счупени, на места липсващи бетонови плочки и обрушени бордюри. При ходене по тях на места се вижда реката отдолу.

Предпазният парапет по продължение на тротоарите е с множество деформации и на места се изисква много голямо внимание, за да преминеш. Има и корозия.

Дилатационните фуги (елементите, които скрепяват отделните конструкции на съоръжението, б.р.) са напълно амортизирани и пропускат вода от пътното платно. Има големи участъци с обилни течове на вода през настилката и пътната плоча. 

На места регулата (бетонните бордюри) липсва и тротоарите са изравнени с пътното платно, което е предпоставка за инциденти. По този мост вървят много майки с деца и възрастни хора на път към най-големия и красив парк в Севлиево. Пътят пък води към изхода на Севлиево в посока Велико Търново.

При връхната конструкция гредите на места са с малко бетонно покритие, което е паднало и има открита и корозирала носеща армировка. Вследствие на течовете през амортизираните фуги, както и водата, която изтича през късите отводнители в голяма близост до ригелите на стълбовете, те са с нарушено бетонно покритие, оголена и корозирала армировка.

Всичко това е описано в документацията към обществената поръчка за проектиране като действително състояние на съоръжението. В документацията обаче никъде не се казва откога мостът е в плачевно състояние и никъде не се споменава, че той е опасен. Последното може да липсва черно на бяло, но е видимо с просто око.

Мостът се руши от години, но като републикански път, Общината няма право да го ремонтира, коментира кметът на Севлиево Иван Иванов на сайта на Общината. Той обяснява, че от три години Община Севлиево залива АПИ с молби и сигнали относно състоянието на съоръжението. И макар да има някакви реални стъпки към ремонтиране, те са на етап проектиране, коментира кметът. Това, което премълчава е, че идва зима, а когато мостът замръзне пораженията по него напролет са още по-сериозни.

Възстановяването

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение.

Целта на обществената поръчка е да се изработи проект за изпълнение на необходимите ремонтни работи за подобряване състоянието му и възстановяване носимоспособността и дълготрайността на моста, както и за извършване на авторски надзор по време на строителните работи. С ремонтно-възстановителните дейности ще се осигурят безопасни условия за движението, комфорт на пътуващите и добро отводняване на мостовото съоръжение, е записано в документацията за обществената поръчка.

Пак там се казва, че с оглед на бъдещата експлоатация на моста е необходимо да се разработи проект за ремонтно-възстановителни работи, който да съдържа цялостната рехабилитация на пътното платно, полагане на нова хидроизолация, асфалтова настилка, дилатационни фуги, тротоарни блокове, предпазна ограда и парапет, възстановяване на бетонното покритие по пътната плоча, гредите и стълбовете с торкретбетон, както и защитно покритие по всички открити бетонни повърхности. Необходимо е да се предвиди изграждане на колекторна отводнителна система на съоръжението, мерки за подобряване на сеизмичното осигуряване, дейности по запазване на всички инженерни мрежи в зоната на съоръжението.

Офертите

Подадените оферти за изпълнител на техническия проект са на: „Трансконсулт Група – 22“, с участници: „Трансконсулт – група“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД, „Пътпроект“ ЕООД, „Виа-План“ ЕООД, обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей“ ДЗЗД, в което са: „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, „Виа Про Инженеринг“ ЕООД и „Ей Джей Консулт“ ЕООД, „Алве Консулт“ ЕООД, „Фрибул“ ООД.

Мостът над р. Росица е със статут на „единична недвижима културна ценност“, декларирана като „архитектурно-строителен паметник на културата“ от епохата на Възраждането. В списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство е записан под имената „Мост с лъвовете на р. Росица“ и „Каменен мост на р. Росица от Кольо Фичето“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна.

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища. Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.