Държавата затвори до 29 март всичко без хранителните магазини и аптеките (обновена)

Нарушаване на карантината ще се наказва с глоба и затвор

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която на територията на България до 29.03.2020 г. се въвеждат строги противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавируса COVID-19 у нас, решението на парламента за обявяване на извънредно положение и с препоръките на Националния оперативен щаб, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Според заповедта, до 29 март се затварят увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. 

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини. Забраняват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност ще трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си.

В болниците се преустановяват детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, се казва в съобщението.

а извънредно заседание за по-малко от час депутатите единодушно приеха окончателно по-строги наказания за хората, които не спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Нарушенията на карантината ще се наказват с глоба и затвор

Предвижда се глоба от 5 хил. лв. за заразени с COVID-19 и техните контактни лица, които откажат да бъдат поставени под карантина за 14 дни или лекувани, решиха днес депутатите.

Според новите промени в Наказателния кодекс нарушилите правилата срещу разпространението на COVID-19 бъдат ще бъдат наказвани със затвор до три години и глоба от 1000 лв. до 10 хил. лв. В случай че правилата се нарушават по време на епидемия, пандемия, извънредно положениеили свързано със смъртни случаи, наказанието е още по-строго: лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.

Други промени дават възможност при нужда да се забрани на чужденци да влизат в България.

Банки и бензиностанции ще продължат да работят

Oт Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че засега бензиностанциите продължават да работят и разполагат с достатъчно гориво на склад.

От Асоциацията на банките в България казаха, че и банките ще продължат да работят нормално, но призоваха клиентите да използват дигиталните финансови услуги.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам