BG | EN

„Дъга“-та на Търговище, която превръща държавното образование в частно

История за „образователната инициатива“ на дружеството „Бултрак експрес, свързано с общинския съветник от Търговище Анета Куманова (ГЕРБ)

През пролетта на т.г. дружество, собственост на съпруга на общинския съветник от Търговище Анета Куманова (ГЕРБ) е заявила намерение да наеме общински имот в центъра на Търговище срещу 130 лв. месечно. За това съобщиха преди време в жалба до Министерството на образованието училищни преподаватели и членове на Сдружението на нестопанските организации в града. Според публикация в „Дневник“ от юни т.г. в къщата на ул. „Любен Каравелов“ компанията смятала да открие образователен център.

От текста на подадените сигналите става ясно, че в същото време Куманова е била и директор на основно училище „П. Р. Славейков“ града.

„Имаме съмнения, че в ролята си на училищен директор Анета Куманова има частен интерес при реализирането на образователен център „Дъга“ в гр. Търговище от фирма „Бултрак експерс““, пише в текста на една от жалбата до Националния инспекторат на Министерството на образованието и науката. Тези подозрения не са без основание.

Който се учи…

Към момента на заявеното желание за наемане на общински имот дружеството „Бултрак експрес“, собственост на Георги Куманов, е развивало и друг център за извън училищна подготовка – „Дъга“. Той организирал занимания по български език, литература, математика и още няколко учебни предмета, ставаше ясно от страницата му във Фейсбук.

Скрийншот от страницата на Образователен център дъга, в който е посочен телефонът, на който отговаря Анета Куманова.

До началото на проверките, извършени от „За истината“ в страницата на занималнята във Фейсбук за контакт бе посочен телефонен номер, на който отговаряше Анета Куманова. „Този телефон е семеен, той не е нито мой личен, нито служебен“, каза тя по време на един от проведените с нея разговори. На въпроса защо отговаря лично на телефона тя обясни, че той е в нея, тъй като в момента съпругът й е ангажиран служебно.

Рекламният флайер на Образователен център „Дъга“, в който е посочен номер, на който до скоро отговаряше Анета Куманова

„Аз не се занимавам с „Дъга“, каза тя. Центърът е на съпруга ми, но аз нямам никакво отношение към него“.

Рекламата

Според преподаватели в училище „П. Р. Славейков“ обаче в началото на т.г. техни колеги са са раздавали на учениците си и рекламни флайери на частната занималня, в която са работили допълнително в извънучебно време. Върху тях като лице за контакт е посочена пак Анета Куманова, а телефонът е същият като този във фейсбук страницата на „Дъга“.

Документите, публикувани на сайта на община Търговище, показват, че на заседание, проведено на 31 май т.г., общинският съвет в града действително са взели решение за отдаване под наем на сградата, която е публична общинска собственост. Та е с площ 86 кв. м и се намира в центъра на града. Определеният наемен срок е 5 години, а в протокола от заседанието е записано, че отдаването ще стане чрез търг при първоначална цена 1363 лв. без ДДС. Това прави точно по около 130 лв. на месец като се има предвид определения годишен наем за помещенията в къщата.

По етапния ред

Предложението за това решение е взето на основание на докладна записка от зам.-кмета на Търговище Валентин Велчев. В нея е записано, че на 3 май т.г. в общинската администрация е получено писмо от еднолично дружество „Бултрак експрес“, собственост на Георги Куманов. То е заявило желание да стане наемател на имота с намерение да провежда там „занимания с ученици в извънучебно време и по време на ваканциите“.

Докладната записка е била разгледана от ресорната комисия по управление на общинската собственост в Търговище. След това предложението е било прието от общинския съвет с гласовете на 24 от общо 33 съветници. Отсъствалите са седем, един се е „въздържал“, а самата Анета Куманова не е гласувала. Тя е заявила това намерение в декларация за „наличие на частен конфликт на интереси“ без да упоменава конкретния повод за него.

Пак от протокола на сесията става ясно, че председателят на общинския съвет в Търговище Хатидже Алиева, не е информирала колегите си нито за заявлението, подадено от Куманова, нито за мотивите на отказа й от гласуване.

Честният частник

Дружество „Бултрак експрес“ на Георги Куманов е регистрирано с широк предмет на дейност, показва справка в Търговския регистър. Става дума за вътрешна и международна транспортна и таксиметрова дейност, автомонтьорство и автосервиз, през туристическа и туроператорска дейност, производство и търговия с храни, до агентство и посредничество, както и „всяка разрешена от закона търговска дейност“.

До момента, в който „Бултрак експрес“ на Георги Куманов заявява желанието си за наемането на общинския имот в Търговище, той е бил стопанисван като помощна сграда от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ в града. Веднага след това имотът е освободен, а в средата на лятото директорът на училището Галя Панайотова се пенсионира преждевременно – два месеца, преди да навърши необходимата възраст за това.

Затворено!

На 15 септмври т.г. учебната година в училището, което е управлявала, е открита от временно изпълняващ длъжността директор. Но само четири дни по-късно – на 19 септеври като титуляр на длъжността е представена… Анета Куманова.

Цялата история със свидетелските разкази на участниците в нея можете да проследите във видеото на Борис Касиков. Дни след снимките за него в страницата на образователен център дъга във Фейсбук се появи надпис на английски – „Closed“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините