BG | EN

Историята на...

Другото лице на Столипиново

Деца от Столипиново танцуват валс
Снимки: podtepeto.com

Децата от пловдивския квартал „Столипиново“, в който живее предимно ромско население, учат български, творят и се забавляват в образователен център, създаден с швейцарски средства. Това показва, че когато има добре управлявано смислено финансиране и мотивиран екип, който да движи даден проект, ефектът в квартала е налице, пише местно издание „Под тепето“ за резултатите от проекта, демонстрирани от участниците пред швейцарския посланик Н. Пр. Мюриел Берсе Коен през тази седмица.

Усмивките на децата от квартала и техните родители показаха, че там могат да се случват и светли неща, пише „Под тепето“.

Обща снимка на децата и гостите в Столипиново

Децата от Столипиново танцуваха валс и брейк, пяха „Клетва” на Щурците и
„Ода на радостта” – химна на Европа, пред посланика на Швейцария. Тя бе в сърцето на квартала, за да открие два нови центъра – здравен и образователен. По този повод възпитаниците на средно училище „Найден Геров” и начално училище „Кирил Нектариев” изнесоха разнообразна 30-минутна програма пред посланика и екипа й, пред заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков и целия екип на проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, разказва пловдивското издание.

посещение на швейцарския посланик в Здравния център в Столипиново

Преди децата на Столипиново да разкрият блясъка в усмивките и очите си, това правят специалистите от здравния център, изграден по същия проект- „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, пише още изданието. Новият здравен комплекс вече посреща пациенти, а в него работят няколко специалисти. Има съвременен АГ кабинет, педиатър, общопрактикуващ лекар. Специално място е отделено за здравните медиатори, чиято дейност в квартала е много важна.

Здравният център е изграден в двора на ДКЦ 6 в Столипиново, а новият съвременен образователен комплекс с физкултурен салон е в училище „Найден Геров”.

В образователния комплекс, в двора на сградата на началния курс на училище „Найден Геров”, посетителите се срещат с деца, които рисуват в час по изкуства. Повечето – четвъртокласници. Рисуват маски. „Чудесно е тук”, казва Наско, който в този момент придава колорит на кукерска маска. Преподавателката им Елена Дурова разкрива, че последната страст на децата е квилингът, наричан още хартиен филигран и показва на посланика някои от работите им.

В следващата стая група деца четат на български. Край тях, на един от чиновете, ги гледат майката и бабата на едно от момиченцата.

майка и баба на децата са гости на занятията

„Страхотно е тук. Това е важно, за да се развиват хубаво децата от квартала. Ходят редовно на училище. Ето, и ние сме тук, на гости на урока, да видим как се случва. Но още трябва за квартала. Улици трябва да се направят, за да се живее хубаво, да имаме въздух”, казва Пенка Ангелова, майка на Ивелина.

Деца от подготвителните групи на училище „Найден Геров” танцуват валс. Младежи демонстрират завидни умения в съвременни хип-хоп и брейк танци. Дузина осмокласнички изпълняват със свещи в ръце „Клетва” на Щурците. Финалът е за малките момиченца, изучаващи художествена гимнастика и младите вокалисти на училище „Найден Геров”с изпълнение на „Ода на радостта”.

танц

Екипът на проекта благодари на фондация „Пловдив 2019”, тъй като вследствие на активностите й в квартала, хората там започват да осъзнават промяната на средата с инструментите на културата. Това е иновативен подход, който има голям ефект, разказва „Под тепето“.

„Ръкавицата е хвърлена. Ще организирам група директори от други училища, който да дойдат тук и да споделят опит. Ще работим за устойчивост”, заявява на финала началникът на регионалното образователно управление Иванка Киркова, цитирана от пловдивското издание.

Инициативата се реализира в пловдивския квартал „Столипиново“ и в Куклен и е на обща стойност 1 077 495 лева. Целта е да се подкрепи ромската интеграция чрез реализирането на разнообразни мерки в областта на образованието, здравеопазването и овластяването на ромската общност чрез средствата на изкуството, спорта и културата.

При откриването на двата центъра Н. Пр. Мюриел Берсе Коен споделя, цитирана от „Под тепето“: „Радвам се, че Швейцария може да е на страната на България, за да подобри условията за живот за най-уязвимата група в държавата. В Швейцария вярваме, че една държава е толкова силна, колкото са силни най-уязвимите й граждани. Образованието и здравето са най-основните нужди на всеки човек. Успяхме да направим това тук, което от днес е в ръцете на местните власти, на ръководството на ДКЦ 6. Направихме тези две места, за да се ползват от хората. Надявам се да продължат да работят дълги години”.

Преди официалната част от програмата гостенката е посрещната от жителите на квартала с „Данке шойн”, „Браво, госпожа, за здравния център”, свирене с уста и аплодисменти. Жителите на квартала ръкопляскаха на дипломатката, докато тя се разхождаше по иначе старателно почистената заради високия гост улица „Възход”, разказва още „Под тепето“.

Надяваме се примерът да е заразен, най-вече за самите столипиновци – да осъзнаят важността на образованието и как то променя децата им, а и средата като цяло. Да разберат, че да си грамотен е… „готино”, както се изрази едно от хлапетата, играло брейк по време на демонстрациите във физкултурния салон на новия образователен център, изграден от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, пише пловдивското издание след емоционалния ден с другото лице на „Столипиново“.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“