BG | EN

Дрон с предполагаемо взривно устройство е открит на брега на морето в с. Тюленово(допълнена)

дрон в морето
Снимка: Фейсбук/Радослав Русев

Дрон с прикачен на него предмет, приличащ на бомба е открит на брега на село Тюленово край Шабла тази нощ.

Информацията е подадена на тел. 112 от човека, който е забелязал машината. В момента районът е отцепен от полицията.

Според разказа на очевидец пред добричкото издание „Про Нюз„, дронът е около три метра дълъг и е със светеща електроника по корпуса си.

Снимка: Фейсбук/Радослав Русев

След подадения сигнал на тел. 112 в 21:40 ч., към този момент екипи на военните и сапьорските части все още не са пристигнали на място, очаква се това да се случи през днешния ден, съобщава още добричката медия.

Първоизточник на сигнала е хотелиерът Радослав Русев, който твърди, че дежурният екип, към който е прехвърлен от спешната линия се е отнесъл към сигнала „почти с подигравка“.

По данни на „Про Нюз“ Добрич става дума за боен безпилотен самолет с летателен обсег около 300 километра.

Не е ясно дали безпилотният самолет се е озовал на скалите носен от вълните или е директно е паднал на мястото.

От Министерството на отбраната съобщиха малко след 8 часа тази сутрин, че модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано. Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

След пристигане в района, където са открити дронът и прикрепеният към него боеприпас, военнослужещи от състава на модулното формирование от Военноморските сили извършиха оглед и обследване на обектите, съобщиха в обедните часове на деня от щаба на флота.

Установено е било, че към дронът е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

На място специалистите са преценили, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане, място е невъзможно. Взето е решение да бъде унищожен с контролиран взрив на мястото, където е открит.

Районът, в радиус от 150 м. около боеприпаса, е бил обезопасен. Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

В 11:00 часа боеприпасът е унищожен, при спазване на всички изискуеми мерки за безопасност, уточняват от ВМС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините