BG | EN

Присъди за поръчково убийство са намалени драстично

Снимка: podtepeto.com

Извършеното поръчково убийство на митничаря Георги Дребчев пред дома му през 1993г. е тежко деяние, но не се отличава с изключителна опасност за обществото. С този мотив Пловдивският апелативен съд изменил доживотната присъда, с която Божидар Атанасов е бил признат за виновен на предна инстанция. Съдът намалил наполовина и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов.

На Атанасов апелативните съдии наложили наказание от 20 години лишаване от свобода, а на Карабелов – 7 години, става ясно от информацията, изнесена в регионалното издание „Под тепето“.

Апелативните магистрати преценили, че начинът на осъществяване на престъплението не завишава обществената опасност на деянието, тъй като убийството било извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което подсъдимия Божидар Атанасов  без да се интересува дали и доколко този изстрел е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Георги Дребчев, изплашен и притеснен, напуснал местопрестъплението. Тези обстоятелства не можели да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжния съд, още повече, че липсвало и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. Под внимание бил взет и изминалия изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който се отчитал в полза на подсъдимия.

В мотивите за намаляване присъдата на вторият подсъдим Иван Карабелов съдът е приел, че това се прави заради съдействието, което е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е било доказано престъплението, извършено от Божидар Аатанасов.

Апелативният съд потвърдил присъдените от Окръжния съд обезщетения за неимуществени вреди, а именно, подсъдимите да заплатят по  100 хил. лв. на двамата  граждански ищци и частни обвинители.

Присъдата подлежи на протест и обжалване  пред Върховния касационен съд  в петнадесетдневен срок.

Божидар Атанасов има втора доживотна присъда за убийство, която обжалва пред Апелативен съд- Пловдив. Става въпрос за екзекуцията на Оги Лудия. Делото е насрочено за 13 септември, когато ще продължи с  разпит на свидетели, пояснява „Под тепето“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините