BG | EN

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

Илюстративна снимка: Дияна Желязкова

Партия ДПС, която в продължение на 8 години беше поставена в политическия ъгъл в Никола Козлево, категорично си върна влиянието в малката Делиорманска община.

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево – 13 в населените места и една подвижна секция.

От регистрираните по списък 6 905 избиратели, за национален парламент са гласували 2 721 души – 39,4%. Това е най-високата избирателна активност сред 10-те общини в Шуменска област на вота на 9 юни. 

Недействителните бюлетини в Никола Козлево са 158 – 5,8%.

За ДПС са подадени 1 671 бюлетини – 65,20% от действителните гласове. 

В 6 от всички 14 секции в общината ДПС печели над 70 процента от гласовете. Рекорден е резултатът в секция №4 в с. Каравелово, където от 188 гласували избиратели, 148 /81,32%/ са пуснали бюлетини за ДПС. В секция №8 в с. Крива река пък ДПС получава 78,43 % от всички 214 гласували.

На втора позиция в Никола Козлево, но с голяма разлика след победителя, са ГЕРБ-СДС с 366 гласа /13,45%/.

Трети са ПП-ДБ с 235 гласа – 8,63%.

БСП е на четвърта позиция със 116 гласа – 4,26%. 

За „Възраждане“ са гласували 55 души – 2%.     

Макар че победи категорично на 9 юни, ДПС не увеличава значително гласовете си в сравнение с кметските избори през октомври 2023 г., когато за листата на местната коалиция ДПС/БСП/ гласуваха 1 689 избиратели. Сега двете партии получават общо 1787 гласа, със стотина повече от октомври, а процентите на ДПС изглеждат внушително заради ниската избирателна активност. Факт е обаче, че партията успя да мобилизира целия си електорат и да си върне малко от хората на бившия кмет Ешреф Реджеб.

Друг безспорен факт е, че гласовете за ГЕРБ паднаха катастрофално в Никола Козлево. До миналата есен, докато Ешреф Реджеб беше общински кмет от ГЕРБ, в продължение на два мандата партията на Борисов печелеше в Козлево над 60 % от гласовете. През октомври 2023 г. тези гласове преляха в НДПС, след като Реджеб не получи разрешение от ГЕРБ да се кандидатира за трети мандат и мигрира в партията на Гюнер Тахир заедно със съветниците и селските кметове. На изборите за общински съветници НДПС спечели 1 570 гласа, а кандидатът за кмет Реджеб Вели получи 1 708 гласа.

Сега, въпреки ритуалните прегръдки и публичните извинения на Бойко Борисов към Ешреф Реджеб, гласовете на бившия козлевски кмет не се върнаха в ГЕРБ и партията на Борисов получи 366 бюлетини в общината.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините