BG | EN

До 30 хил. лв може да е глобата за съборената къща-паметник на културата в Пловдив

Протестна акция срещу унищожаването на духа на града на мястото на съборената сграда.
Снимка: „Под тепето“

До 30 хил. лв ще бъде глобата за незаконното събаряне на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу в Пловдив. Собствениците й ще трябва да я възстановят в първоначалния й вид. Това се разбра в Сутрешния блок на БНТ1 с участието на Александър Трайков – директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата.

Сградата се намира в центъра на историческата част на Пловдив, тя е със специфично културно значение. Не се знае поради какви обстоятелства е била съборена, така че Министерството на културата е предприело проверка и случаят ще бъде предаден на прокуратурата за разследване, категоричен е Трайков.

Чешкият архитект с германски произход Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му – проф. Мария Шнитер, това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив. Свидетели са станали всички, самата сграда се намира в непосредствена близост до общинската администрация на Пловдив. „Най-вероятно пак ще се окаже, че не са нарушени никакви правила и никакви норми. Така че, ние за пореден път ще се убедим, че законът и моралът в България трудно се доближават, да не кажа, че хич не се пресичат“, коментира проф. Шнитер.

Пред БНТ, Светослав Митов – собственик на обекта, обясни, че ситуацията е възникнала от проблемните дъждове. „Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда“, обясни още той, но не коментира защо нито една институция не е била уведомена за проблема.

Снимки: „Под тепето“

В момента строителните дейности са спрени. Тежката техника е извадена от мястото. Администрацията на район „Централен“ в Пловдив е изпратила два сигнала до прокуратурата като единият сигнал е по наказателния кодекс във връзка с увреждането на сграда, която е със статут в защитена зона. Вторият сигнал е до прокуратурата с искане за отмяна на строителното разрешение, тъй като то е за ремонт и реконструкция на съществуваща сграда, а реално вече няма обект, който трябва да бъде ремонтиран и възстановяван.

Според инж. Тошо Пашов – заместник-кмет на пловдивския район „Централен“, при тази ситуация „обстоятелствата са променени и би следвало проектът да бъде наново преразгледан и съответно съгласуван от (Националния институт за недвижимо културно наследство) НИНКН, а пък може да има и други последствия. Това разрушаване на сградата е в отклонения на издадените строителни книжа и издаденото строително разрешение. В тези строителни книжа, които са утвърдени от НИНКН се запазва южната фасада, тъй като този обект е паметник на културата от ансамблово значение.“

Според Георги Стаменов – кмет на район „Централен“, собствениците трябва да предприемат мерки и действия за възстановяване на сградата в първоначалния й вид.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините