BG | EN

До 3 хил. лв. давали „пациенти“ за епикриза за ТЕЛК в София

Снимка: пресцентър МВР

Организирана престъпна група за издаване на ТЕЛК решения за инвалидност, действала на територията на София от началото на 2019 г., е разкрита при акция на полицията и прокуратурата с помощта на служител на МВР, който се представил като клиент пред членовете на организираната престъпна група и, след като преминал по цялата верига на „услугата“, получил ТЕЛК решение за над 50% инвалидност.

По информация на полицията, в хода на оперативните действия са били установени членовете на престъпната група – трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии, а третият – психиатър, както и посредникът, който е участник с основна роля при осъществяване на връзката между лекари и хора, искащи незаконно да се сдобият с ТЕЛК решение. Той е изградил доверени отношения с лекари от различни специалности и председатели на ТЕЛК комисии на територията на София, които срещу заплащане, между 1000 и 3000 лева, са издавали етапни епикризи, без медицински прегледи, допълват от МВР.

„Участникът с основна роля в извършването на престъпната дейност е лицето посредник между лекарите и лицата, които са желаели да се снабдят с такива неистински телкови решения. Това е лице, което е от български произход, осъждан криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар. Иначе неофициално той е известен сред лицата, които работят на територията на Женския пазар, както и сред лица от ромски произход, че той може да осигури срещу заплащане ТЕЛК решение с над 50 % трудова инвалидност. Този човек е изградил доверени отношения с лични лекари, както с лекари от различни специалности и както с председатели на ТЕЛК комисии на територията на София. Същият се обажда наличните лекари, които срещу заплащане издават така наречените етапни епикризи, като лицата изобщо не се преглеждани, не са посещавали медицински прегледи, а лекарите удостоверявали в експертните заключения диагнози, от които лицата изобщо не са страдали“, поясни пред медиите говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Арестувани са четирима души, на които са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение до 72 часа. Предстои да бъде разгледано искане за постоянното им задържане.

Докато тече тази разработка ГДБОП са били установили общо около 100 подобни случая, разясни заместник главният прокурор Иван Гешев. По думите му съвместната дейност на прокуратурата и МВР по противодействие на измамите, свързани с ТЕЛК решения, не е кампанийна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините