BG | EN

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи

Фотоволтаици Илюстративна снимка на atimedia от Pixabay

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи за собствени нужди.

Това съобщи БТА като цитира Росен Драганов, държавен експерт към отдел „Програмиране“ в Министерството на иновациите и растежа, който е във Варна за участие в информационен ден за представяне на процедурата за изграждане на нови възобновяеми енергийни източници по Плана за възстановяване и устойчивост. Домакин на събитието е областният управител на Варна Марио Смърков.

По думите на Драганов, процедурата е насочена само към фирми, регистрирани по търговския закон, като фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и такива от сферата на услугите.

Мярката предвижда изграждане на фотоволтаични системи с локални съоръжения за съхранение на енергията. Произведеният ток обаче трябва да се ползват само за собствено потребление. Търговията с него е недопустима, е уточнил Драганов. 

Бюджетът на програмата е в рамките на 200 милиона лева. Един проект може да е на стойност до 1 милион лева, като самоучастието е 50 процента.

Формулярите за кандидатстване може да се подават електронно. Техническата част по обосновката на проекта трябва да показва какви са нуждите на предприятието, има ли възможност да изгради системата, в какъв обем трябва да е тя.

Малките фирми също могат да кандидатстват по процедурата, но трябва да имат площ, където да разположат фотоволтаците, е обяснил експертът. Според него е допустимо системата да бъде разположена на покрива на сграда или на фасадата й.

Вече има кандидати по процедурата, но очакванията са броят им да се увеличи рязко към месец май, е съобщил още Драганов. По думите му, одобряването на проектите обикновено отнема около 3 месеца. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините