BG | EN

До месец съдът ще вземе решение за плана за Пирин

Снимка: „За да остане природа в България“

В законовия срок Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе окончателно по делото срещу решението на правителството, с което в края на миналата година без екооценка бе изменен сега действащият план за управление на национален парк „Пирин“, съобщи Dnevnik.bg.

Срокът е един месец, но не е задължителен, пояснява изданието. Съдът е дал и десетдневен срок на страните за писмени бележки, след което започва да тече срокът.

Решението на кабинета „Борисов“ разшири възможностите за строежи в националния парк и предизвика ежеседмични шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина в началото на годината, припомня Дневник. То бе отхвърлено на първа инстанция от Върховния административен съд през юли.

Днес в съдебната зала представителите на Министерския съвет и екоминистерството са обявили, че изменението на устройствения план за Пирин не се нуждае от екооценка, защото не ставало дума за конкретно инвестиционно предложение, а за възможност за евентуално строителство, се разбира от публикацията.

Още за днешното съдебно заседание и позициите на страните по делото, четете в „Дневник“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините