До два месеца съдът ще се произнесе за свободата на Полфрийман

Заседанието на Върховния касационен бе съпроводено от протест на ВМРО, воден от кандидта за кмет на столицата Ангел Джамбазки

Снимка: Веселин Боришев, „Свободна Европа“ (RFE/RL)

Докато ВМРО и кандидатът за кмет на столицата Ангел Джамбазки протестираха днес пред Съдебната палата Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да бъде върнато за повторно разглеждане, а той да бъде върнат отново в затвора.

По време на заседанието съдебният състав изслуша тезите на прокуратурата и защитата на Джок Полфрийман и в срок от два месеца трябва да се произнесе дали да бъде възобновено производството, или да остави без разглеждане искането на Сотир Цацаров. Тоба обаче не означава, че решението не може да бъде обявено и преди крайния срок.

На заседанието не присъстваха нито Полфрийман, нито родителите на убития от него Андрей Монов.

„Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд“, беше мотивът за отсъствието на австралиеца, предаден от адвоката му Калин Ангелов.

„Вие можете ли да очаквате при такова искане и при толкова много камери и медии нещо друго освен народен съд?, попита репортерите Калин Ангелов. Който и съдебен състав да се беше произнесъл и да бе освободил предсрочно Полфрийман, щеше да се случи същото“.

Делото за възобновяване и преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман бе пискано от главния прокурор. Решенето беше взето, след като

австралийският гражданин излежа близо 12 години от 20-те на присъдата си за убийството на Андрей Монов.

Днес в съдебната зала прокурор от Върховната касационна прокуратура защити тезата на Цацаров, че съдебният състав, постановил определението за предсрочно освобождаване, е незаконен, тъй като председателят му Калин Калпакчиев е носител на наградата „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет , а председателят на неправителствената организация Красимир Кънев е дал положително становище за освобождаването на Полфрийман.

Друг аргумент на главния прокурор е, че Софийският апелативен съд се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“.

Това според него било съществено нарушение на поцесуалните правила. В същото време според прокуратурата пpaĸтиĸaтa нa aпeлaтивния cъд във Bapнa като втopa инcтaнция пo делата за ycлoвнитe ocвoбoждaвaния cе произнасял с peшeния, a нe c oпpeдeлeния.

„Аз не съм защитникът на Българският хелзинкски комитет , а наДжок Полфрийман, обърна се днес към съда адвокатът му Калин Ангелов. А вие сте изправени пред тежко решение, да спазите закона. То е тежко заради медийната истерия, но и заради публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от Апелативния съд в София. При това само защото спазиха закона. Уплашен от случващото се Висшият съдебен съвет, не защити съдебния състав, а вие се изправяте пред амбициите на главния прокурор“.

Това е изключително просто и елементарно дело.

Искането на главния прокурор е недопустимо. За определенията по частни жалби никога не е имало спор“, каза още Ангелов като цитира други дела, в които Върховният касационен съд никога не се е произнасял по друг начин, защото всяко подобно искане за възобновяване на вече приключило дело е недопустимо. Той припомни също, че съдилища и по-рано са постановявали по подобни казуси „определения“, а не „решения“.


Авторските права върху снимката, с която е илюстриран този текст принадлежат на „Свободна Европа“. Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам