BG | EN

Срутището край Влахово можело да се укрепи за месец , твърдят специалисти

Доц. д-р Кирил Ангелов
Снимка: otzvuk.bg

Укрепването и стабилизирането на срутището по пътя Смолян – Мадан край разклона за село Тикале ще отнеме не повече от 30 дни. Това е мнението на най-големия специалист по свлачища в Родопите доц. д-р Кирил Ангелов.

Ученият е автор на книгата „Свлачища в Родопите и укрепването им“, издадена през 2013 г. Няма свлачище или срутище, което да не може да бъде овладяно, заявява в интервю за регионалното издание „Отзвук“ доц. Ангелов, който е президент на Българска национална група по инженерна геология и преподавател в Минно-геоложкия университет. Според доц. Ангелов, няма никакъв смисъл в това да се отлага разчистването на срутището, а укрепването се бави, тъй като фирмите, на които е възложено да укрепват това свлачище, в момента имат 4 – 5 обекта и се чудят на кой обект да отидат. В същото време цялата гилдия – инженерна геология, стои без работа.
„Отзвук“ припомня, че на заседанието на Общински съвет – Смолян в четвъртък съветникът от ГЕРБ адв. Филип Топов е поискал намесата на премиера Бойко Борисов. Топов предложил председателят на ОбС инж. Димитър Кръстанов да се обърне към министър-председателя с искане за нова експертиза от геолози. Според становището на експертната група, начело с доц. Стефчо Стойнев, укрепването на срутището ще отнеме 7-8 месеца, а до тогава движението трябва да бъде пренасочено през обходен път през Влахово.
Инициативата на Топов е подкрепена по време на сесията само от опозицията в местния парламент. Кметът Николай Мелемов заявява, че исканата от съветника втора експертиза вече била възложена. „На 14 март на свлачището беше екип с ръководител доц. Стойнев. През миналата събота и неделя, и миналия понеделник в АПИ беше доц. Ангелов – друг екип, т.е. така или иначе два екипа обследват свлачището. Два екипа ще предложат решение и вече АПИ ще избере по-бързото и по-доброто“, пояснява Мелемов.
На въпроса защо иска намесата на премиера Борисов Топов отговаря: „Защото имам определена информация“.
В края на миналата седмица наетата за пробива фирма „ИСА 2000“ е започнала да полага асфалт на уширението на пътя през село Влахово. Днес на мястото на срутището се очаква 82-годишният експерт в областта на укрепването на свлачища проф. Божинов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините