BG | EN

Доскорошният председател на СЕМ вече работи за Главния прокурор

Бетина Жотева
Снимка: Mediapool

Доскорошният председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева вече работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев, съобщи „Свободна Европа“.

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г., а в последните две години от мандата си беше и негов председател. На 9 май т.г. на нейно място от квотата на президента беше назначена журналистът Габриела Наплатанова.

По информация на „Свободна Европа“, първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата е бил 16 май, а ръководителят на пресцентъра Веселин Иванов е заявил, че Жотева е в дирекцията “до провеждането на конкурс”, но не е уточнил на каква длъжност е назначена тя.

“Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”, пише Иванов в отговора си до „Свободна Европа“.

“Ами, това вече са много такива въпроси… За какво, кому е нужна тази информация”, пита в отговор на въпроса към нея бившата председателка на СЕМ, след което добавя: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция “Кариери” на нейния сайт. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март, е показала проверката на „Свободна Европа“.

Според обявата, се търси “една щатна бройка за длъжността “Главен специалист“ в отдел “Институционални и международни отношения“ на дирекция “Публична комуникация“ към Администрация на главния прокурор”.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро, става ясно от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април т.г.

Справка в сайта на ВСС показва, че тогава председателстваната от Гешев колегия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, за да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на главния прокурор. Това е станало шест дни след закриването на специализираното правосъдие от парламента.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините