BG | EN

Досегашният шеф на ВиК – Шумен вероятно ще поеме водното дружество в Перник

Цената на водата в Шумен достигна 3,40 лв. за кубик и е най-скъпата в страната, въпреки, че е с качество на „поливна“

Снимка: Sandeep Handa от Pixabay

Досегашният управител на ВиК – Шумен Илиян Илиев вероятно ще оглави водното дружество в Перник. Илиев е получил официално предложение от МРРБ, но все още не е дал окончателен отговор. Това съобщи самият той пред журналисти, след като официално беше освободен от ръководния пост във ВиК – Шумен на общо събрание на акционерите.

Илиян Илиев е икономист по образование, но от 10 години работи във водния сектор. Преди Шумен, той е бил управител на ВиК – Ловеч.

Попитан дали има желание да се захване с печално известното дружество в Перник, Илиев отговори: „Едва ли има човек, който да отиде с радост да поеме това дружество в тази ситуация. Там положението е много тежко и действително на човека, който ще го поеме, няма да му бъде лесно въобще. Трябва много работа там“. Илиев заяви, че все още не е взел решение дали да приеме предложението. Предстоят още разговори и преговори, каза той.

Поредица от директорски рокади

Илиев остана на ръководния пост във ВиК – Шумен само 8 месеца. През последните години държавата сменя шефовете на водния оператор в Шумен като носни кърпички, а проблемите на дружеството вместо да се решават, все повече се задълбочават.

Поредицата от рокади започнаха през 2012 г. с „командироването“ в Шумен на Мариан Ганчев, който дотогава беше старши експерт по ВиК в областната управа в Габрово. Ганчев беше поставен на началническия стол с гласа на държавата, притежаваща 51 % от капитала на ВиК – Шумен. Само една година по-късно, през август 2013-та, експертът от Габрово беше сменен по същия начин, с гласа на държавата в общото събрание на водното дружество.

На директорския пост през 2013 г. беше върнат Светлозар Дамянов, най-дългогодишният управител на дружеството, управлявал ВиК – Шумен от 1985 г. с малки прекъсвания. Дамянов остана начело до пенсионирането си през септември 2016 г.

През 2016 г. за управител на ВиК беше назначен Красимир Марков , дотогава главен инженер на дружеството. Марков подаде оставка през септември 2018 г., но продължи да изпълнява длъжността до март 2019 г., когато общото събрание назначи Илиян Илиев.

Непрекъснатите рокади в управлението на ВиК – Шумен вече предизвикват основателни въпроси сред обществото, още повече, че тези смени не водят до по-добри резултати за дружеството и за неговите клиенти.

ВиК – Шумен остава в тежко финансово състояние, с огромни задължения, а големият европейски проект за пречиствателна станция за питейни води и нов водопровод все още е в сферата на пожеланията, въпреки обещанията. Междувременно цената на водата в Шумен скочи до 3,40 лв. за кубик и зае първото място като най-скъпата в страната. Качеството й обаче си остана на ниво „поливна вода“, какъвто е официалният статут на язовир Тича, откъдето пият вода без пречистване жителите на Шумен и Велики Преслав.

Единствената по-оптимистична новина на този фон е, че досегашният управител Илиян Илиев е убеден в реализацията на предложения от самия него спасителен план за ВиК – Шумен: държавата да отпусне на дружеството 5 милиона лева, като увеличи капитала си в него, така че водният оператор да изчисти старите си задължения и да може да кандидатства за финансиране за проекта за пречиствателна станция. Илиев смята, че спасителните 5 милиона ще бъдат получени до края на годината. Засега обаче и това са само обещания.

ВиК – Шумен остава в тежко състояние

Иначе, в отговор на журналистически въпроси, Илиян Илиев обясни, че сега финансовото състояние на ВиК – Шумен не е много по-различно от това, което е наследил в края на март. Тогава водното дружество имаше около 7 милиона лева задължения.

„Като общо задълженията не са намалени драстично, ние сме платили текущите към Басейнова дирекция и данъчните, но големият японски проект си стои, има спорове, запори. По него сме платили някаква част от около 500-600 хил. лв. по запорите, но сметките продължават да са блокирани“, каза Илиев в отговор на поставен въпрос.

Припомняме, че сметките на ВиК – Шумен бяха запорирани през октомври от съдия-изпълнител, след като дружеството беше осъдено по т. нар. японски договор на стойност 5,7 милиона лева, по който бяха рехабилитирани част от водопроводите в града. Първият съдебен иск беше за 1,2 милиона лева, но се очакват нови дела за оставащите суми по договора. Междувременно всички сметки на ВиК – Шумен продължават да са запорирани.

Проблемите на ВиК – Шумен трябва да се решат генерално, като държавата вдигне капитала си в дружеството, смята Илиян Илиев. Според него държавата вероятно ще извърши процедурата до края на годината, когато се разпределят излишъците от бюджета.

„Оттам нататък ще се разблокират сметките на ВиК – Шумен и ще започне реализацията на големия европейски проект за пречиствателната станция, обяснява следващите стъпки досегашният управител на дружеството.

За първи път жена на директорския стол

Слд освобождаването на Илиев за първи път на горещия директорски стол на ВиК – Шумен ще седне жена. Това е досегашната главна счетоводителка Жанета Панайотова. Тя ще изпълнява длъжността временно, до провеждането на конкурс. Преди това обаче колеги на Панайотова се пошегуваха, че в България няма по-постоянни неща от временните.

Жанета Панайотова /44 г./ е магистър по финанси, има 22 години опит в банковата и финансовата сфера. През последните две години и половина е главен счетоводител на ВиК – Шумен, като се занимава и с човешките ресурси в дружеството.

Като свои най-неотложни и важни задачи Панайотова определи следното: „Да продължа дейността по стабилизирането на дружеството, за което г-н Илиев положи много усилия и да се преборим за европейския проект“.

За проекта, на стойност над 100 млн. лв., все още няма сключен договор по ОП „Околна среда“. Една от причините е, че ВиК – дружеството в Шумен, което е страна по договора, трябва да участва със собствено финансиране, но докато е със запорирани сметки нито една финансова институция няма да му отпусне средства. Впрочем, този проект се посочва и като една от негласните причини за честата смяна на управителите на водното дружество.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Без ток са над 800 населени места в Североизточна България

Без ток са близо 200 000 клиенти на Енерго про, съобщиха от енергийния оператор

Новият кмет на Никола Козлево иска ревизия на предишното управление

Новият кмет на Никола Козлево Исмаил Ибрям иска ревизия на предишното управление, за да се установи реалното състояние на общината и особено на общинските финанси. „Все още не знаем какво е истинското положение с бюджета, с подписаните договори, със задълженията на общината. Не знаем какви мини ще почнат да гърмят под краката ни“, коментира Ибрям пред, който встъпи в длъжност на 6 ноември.

Бедствено положение е обявено в девет общини в Шуменска област  

По заповед на областния управител на Шумен Добромир Добрев, от 10 ч. тази сутрин в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10 ч. на 26 ноември.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.