BG | EN

Досегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов ще обжалва резултата от местните избори

Илко Стоянов
Снимка: Фейсбук/Община Благоевград, архив

Досегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов обяви на пресконференция днес, че ще обжалва изборния резултат от балотажа.

Пред журналисти Стоянов, който бе начело на общината от 2021 г. и се кандидатира за кмет на община Благоевград, но загуби балотажа от Методи Байкушев, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза, че жалбата му не е насочена към спечелилия вота на гражданите, а с искане да се провери изборния процес и отразяването на избора на благоевградчани, предаде БТА.

Според Стоянов, разликата между него и опонента му е „практически пет – шест гласа в секция“, а изборните резултати показват около 800 гласа разлика между двамата опоненти. Той определя обжалването като опит за проверка на изборния процес, който според него е важен за избирателите, които също настояват това да се случи.

„Новоизбраният кмет участваше и за общински съветник и там има по-малко от 399 преференции. Същевременно в двата тура има 7500 и 13 000 гласа. Не е невъзможно, но прави впечатление, че мажоритарният елемент е много фрапиращ“, е заявил пред журналисти Стоянов. Досегашният кмет подлага на съмнение изборния резултат и във връзка с машинния вот, което, според него, е още една причина да обжалва.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините