BG | EN

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Летище Русе
Снимка: Пенчо Милков

Частният инвеститор, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Това става ясно от договора, който Община Русе подписа в края на февруари с фирмата “Еърпорт Русе”. В него не е записано изрично задължение на инвеститора да осигури редовни пътнически самолетни линии.

В писмен отговор от Община Русе обясниха за “За истината”, че в решението на Общинския съвет, както и в сключения договор, се упоменава, че летището може да се използва единствено като гражданско. В случай, че то не функционира с уговореното предназначение, общината има правото да прекрати договора.

На теория общината може да си върне собствеността преждевременно и ако през първите 24 месеца дружеството не извърши 15 конкретни дейности – ремонт на съществуващата инфраструктура, лицензиране, поставяне на ограда и други.

Дейностите, които “Еърпорт Русе“ трябва да изпълни според сключения договор с местната администрация
Илюстрация: „За истината“

“15-те задължителни точки надхвърлят действията, които ползвателят е нужно да извърши, за да оперира полети единствено свързани с борба срещу градушки”, казаха от Община Русе в отговор на въпроса как ще бъде защитен интереса на гражданите. От там допълват, че удостоверението за експлоатационна годност, което инвеститорът също трябва да осигури в срок от една година, “ще позволи осъществяване на регулярни граждански полети”.

“Нашите полети” срещу техните полети

“Еърпорт Русе” има полза да изпълни всички поети ангажименти в срок, за да получи летището за още осем години – време, в което ще може да изпълнява “своите полети” за борба с градушките.

От много години основната дейност на Христо Крушарски, един от собствениците на фирмата-инвеститор, е опериране на самолети за борба с градушките. Още от самото начало той обяснява как на първо време намерението му е да ремонтира Летище Русе, за да разположи там “своите самолети” за борба с градушките. Така те щели да обслужват голяма територия в България и съседна Румъния, а с печалбата да се финансира гражданската авиация.  

През януари в присъствието на кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) Крушарския прогнозира, че в рамките на 3-4 години летището би трябвало да придобие статут за международни полети.

“Първата тема е до месец май да се изградят ограда и осветление на пистата, за да може да правим нашите полети. От там нататък започва по-сложната дейност”, каза Христо Крушарски преди подписването на договора пред русенските медии. По негови думи в идните години край Русе ще кацат големи пътнически самолети “Еърбъс” и “Боинг”.

Инвестиционното намерение, което беше входирано в общината в края на 2022 г., предвижда обновяване на пътническия терминал, както и снабдяването му с необходимата техника за проверка на пътници, багажи и товари. Предвижда се също изграждане на нов пътнически терминал, който да обслужва до 500 пътници в час пик. Тези точки обаче не за записани като задължителни в договора между “Еърпорт Русе” и общината и съответно инвеститорът не е задължен да ги реализира.

Припомняме, че сделката за летището се случи буквално за няколко дни. За целта общината умишлено бламира почти завършилата процедура в Министерство на културата за обявяване на летището като паметник на културата. Обяснението – “предстои да се възстанови функцията на сградата като летище”.

От отговорите на Министерството на културата през февруари стана ясно, че “представители на общината са били поканени да вземат участие в заседанието (на 19 декември м.г., когато Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) гласува статута на сградата – бел.а.), но не са се явили”.

Във Фейсбук кметът на Русе написа, че “сградата на терминала ще се запази в настоящия ѝ вид, както настояхме”. На редовната сесия на русенския Общински съвет Милков обясни, че причина за блокирането на процедурата в Министерството на културата е липсата на обществено обсъждане дали да се иска подобен статут. “Русенци трябва да кажат дали ще бъде мавзолей или летище”, заяви кметът в отговор на въпроси на общинските съветници от “Демократична България”.

“На Летище Русе кипи ремонтна дейност”

Действително, непосредствено след подписването на договора, “Еърпорт Русе” започна да изпълнява поетите в договора ангажименти. По думи на новите собственици, само за 10 дни са изградени почти 2 км. от 9-километровата периметрова ограда на аеродрума, без която летището не може да бъде сертифицирано. 

Сделката за Летище Русе се случи в момент, когато политиката на Европейския съюз все по-целенасочен насърчава пътуването с влак, а държави-членки като Франция въвеждат забрана за граждански полети на кратки разстояния. Тези въпроси, наред с намиращото се само на 60 километра голямо международно летище в Букурещ, поставят под въпрос реалната перспектива Русе да има свое работещо летище за граждански полети.

Договорът между Община Русе и “Еърпорт Русе” може да прочетете ТУК.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана.

След двугодишна сага сградата на летището в Русе вече е паметник на културата

Приемната сграда на летището в Русе вече е със статут на паметник на културата от национално значение. Със заповед от 8 април вече бившия заместник-министър на културата Чавдар Георгиев официализира решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от първите дни на 2024 г.

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Русенският спортен комплекс “Дунав” вече разполага с работеща мълниезащита. Това се случи близо осем месеца, след като точно там 11-годишно момче беше ударено от мълния и почина малко по-късно в болница.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!