BG | EN

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Летище Русе
Снимка: Пенчо Милков

Частният инвеститор, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Това става ясно от договора, който Община Русе подписа в края на февруари с фирмата “Еърпорт Русе”. В него не е записано изрично задължение на инвеститора да осигури редовни пътнически самолетни линии.

В писмен отговор от Община Русе обясниха за “За истината”, че в решението на Общинския съвет, както и в сключения договор, се упоменава, че летището може да се използва единствено като гражданско. В случай, че то не функционира с уговореното предназначение, общината има правото да прекрати договора.

На теория общината може да си върне собствеността преждевременно и ако през първите 24 месеца дружеството не извърши 15 конкретни дейности – ремонт на съществуващата инфраструктура, лицензиране, поставяне на ограда и други.

Дейностите, които “Еърпорт Русе“ трябва да изпълни според сключения договор с местната администрация
Илюстрация: „За истината“

“15-те задължителни точки надхвърлят действията, които ползвателят е нужно да извърши, за да оперира полети единствено свързани с борба срещу градушки”, казаха от Община Русе в отговор на въпроса как ще бъде защитен интереса на гражданите. От там допълват, че удостоверението за експлоатационна годност, което инвеститорът също трябва да осигури в срок от една година, “ще позволи осъществяване на регулярни граждански полети”.

“Нашите полети” срещу техните полети

“Еърпорт Русе” има полза да изпълни всички поети ангажименти в срок, за да получи летището за още осем години – време, в което ще може да изпълнява “своите полети” за борба с градушките.

От много години основната дейност на Христо Крушарски, един от собствениците на фирмата-инвеститор, е опериране на самолети за борба с градушките. Още от самото начало той обяснява как на първо време намерението му е да ремонтира Летище Русе, за да разположи там “своите самолети” за борба с градушките. Така те щели да обслужват голяма територия в България и съседна Румъния, а с печалбата да се финансира гражданската авиация.  

През януари в присъствието на кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) Крушарския прогнозира, че в рамките на 3-4 години летището би трябвало да придобие статут за международни полети.

“Първата тема е до месец май да се изградят ограда и осветление на пистата, за да може да правим нашите полети. От там нататък започва по-сложната дейност”, каза Христо Крушарски преди подписването на договора пред русенските медии. По негови думи в идните години край Русе ще кацат големи пътнически самолети “Еърбъс” и “Боинг”.

Инвестиционното намерение, което беше входирано в общината в края на 2022 г., предвижда обновяване на пътническия терминал, както и снабдяването му с необходимата техника за проверка на пътници, багажи и товари. Предвижда се също изграждане на нов пътнически терминал, който да обслужва до 500 пътници в час пик. Тези точки обаче не за записани като задължителни в договора между “Еърпорт Русе” и общината и съответно инвеститорът не е задължен да ги реализира.

Припомняме, че сделката за летището се случи буквално за няколко дни. За целта общината умишлено бламира почти завършилата процедура в Министерство на културата за обявяване на летището като паметник на културата. Обяснението – “предстои да се възстанови функцията на сградата като летище”.

От отговорите на Министерството на културата през февруари стана ясно, че “представители на общината са били поканени да вземат участие в заседанието (на 19 декември м.г., когато Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) гласува статута на сградата – бел.а.), но не са се явили”.

Във Фейсбук кметът на Русе написа, че “сградата на терминала ще се запази в настоящия ѝ вид, както настояхме”. На редовната сесия на русенския Общински съвет Милков обясни, че причина за блокирането на процедурата в Министерството на културата е липсата на обществено обсъждане дали да се иска подобен статут. “Русенци трябва да кажат дали ще бъде мавзолей или летище”, заяви кметът в отговор на въпроси на общинските съветници от “Демократична България”.

“На Летище Русе кипи ремонтна дейност”

Действително, непосредствено след подписването на договора, “Еърпорт Русе” започна да изпълнява поетите в договора ангажименти. По думи на новите собственици, само за 10 дни са изградени почти 2 км. от 9-километровата периметрова ограда на аеродрума, без която летището не може да бъде сертифицирано. 

Сделката за Летище Русе се случи в момент, когато политиката на Европейския съюз все по-целенасочен насърчава пътуването с влак, а държави-членки като Франция въвеждат забрана за граждански полети на кратки разстояния. Тези въпроси, наред с намиращото се само на 60 километра голямо международно летище в Букурещ, поставят под въпрос реалната перспектива Русе да има свое работещо летище за граждански полети.

Договорът между Община Русе и “Еърпорт Русе” може да прочетете ТУК.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Пише за Factcheck.bg, Euronews Buglaria, За истината и други. Професионалният му път започва от националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Вълнува се от темите политика, права на човека и социално неравенство. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд.

Още от автора

Частен инвеститор подписа договор за 10 години безвъзмездно ползване на Летище Русе

Дружеството “Еърпорт Русе” подписа в понеделник договор с Община Русе за безвъзмездно ползване на местното летище през следващите 10 години. Според договора чрез сделката се цели възстановяване на гражданските полети от и до летището, но зад нея вероятно стоят и бизнес интереси, свързани със самолетни полети за борба с градушките.

Собственикът на брикетната фабрика в Русе съди екоактивист за клевета във „Фейсбук“

Собственикът на дружеството "Терми и Ко", което притежава русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и съпругата му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев заради негови твърдения, че с дейността си предприятието замърсява въздуха. 

Провал за 3.5 млн. лв. – печалната история на „интегрирания градски транспорт“ в Русе

Това е печалната история на неслучилия се интегриран градски транспорт в Русе. Градът обаче не прави изключение. В рамките на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.” бяха усвоени средства за подобни проекти в още няколко областни града - Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Там прпоблемите са идентични и дори по-тежки. 

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.