BG | EN

Доверието към Румен Радев спада, сочи проучване на „Маркет линкс“

Румен Радев
Снимка: Пресцентър на Президентството

Доверието към президента Румен Радев спада, а при нови парламентарни избори в Народното събрание ще влязат 6 партии, като „Български възход“ на Стефан Янев ще отпадне.

Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция „Маркет линкс“, финансирано и направено съвместно с Би Ти Ви. Изследването е проведено сред 1022 пълнолетни българи в периода 10-20 декември.

Макар и с малка разлика, за първи път неодобрението към президента Румен Радев е по-високо отколкото одобрението. Данните на „Маркет линкс“ сочат, че 40% от запитаните имат доверие към президента, а 41% са заявили недоверие. „За първи път отчитаме малко, в рамките на статистическото отклонение, по-висока степен на недоверие отколкото на доверие“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред Би Ти Ви и припомни, че в предишни проучвания президентът е получавал доверието на над 50% от хората в изследванията. По думите на Живков спадът в одобрението към президента е следствие от кризите като цяло.

„Политическата криза води до намаляване на общото доверие в политическата класа, по повод на това, че спада доверието към всички“, заяви Живков пред Би Ти Ви.

При нови предсрочни избори в парламента може да влязат шест партии, показва още изследването. „Български възход“ остава извън Народното събрание.

На първо място е ГЕРБ-СДС с 22.6% от гласовете. Следва „Продължаваме промяната“ с 16.2%, трети са ДПС с 12.2%. Следват „Възраждане“ с 10%, БСП с 9.6% и „Демократична България“ с 8.3%.

Според данните на „Маркет линкс“ „Български възход“ може да получи 2.6% от гласуващите и остава под бариерата от 4% завлизане в парламента. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ при нови избори би получила 2.2% от гласовете на избирателите.

„Готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни ядра. Ако се развие докрай тази тенденция, можем да очакваме по-новите партии да имат загуби, защото те все още са в процес на формиране на тяхното ядро“, коментира Добромир Живков. Той посочи, че само 32% от хората заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, а 16% се колебаят.

57% от българите смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят, показва още проучването.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините