BG | EN

Доброволци ремонтират заслона на „Кончето“

Снимка: blagoevgrad-news.com

Доброволци демонтираха една трета от стария заслон на „Кончето“ в северен Пирин, съграден през далечната 1955 година, съобщи регионалното издание „Благоевград нюз“, като се позова на информация от Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи и един от инициаторите за изграждането на нов модерен заслон.

Според Чачановски, новата постройка ще е с много по-добри условия за пребиваване на туристите. Старата дървена сграда се разваля внимателно, а елементите й се поставят в специални пакети, които тежат не повече от 300 килограма. След това хеликоптер ще свали тези пакети в двора на хижа „Яворов”, където отново ще се сглоби старият заслон и той ще бъде превърнат в музеен експонат, пояснява изданието.

През изминалия уикенд се явили над 30 доброволци, които качили на гръб няколкостотин килограма инструменти и материали за строежа на новата придобивка. В края на тази седмица, в събота и неделя, отново ще има подобна акция. Доброволците ще трябва да качат до 2750 метра надморска височина близо 300 килограма подова настилка.

По план работата трябва да приключи до края на месец август, но всичко зависи и от летателната машина, и от времето. Затова като краен срок се посочва 15 септември. „Най-радващо е, че има много доброволци. Наложи се да връщам няколко души миналия уикенд, тъй като нямаше работа за тях”, споделя пред „Благоевград нюз“ Орлин Чачановски.

Местността „Кончето“ е седловина между два върха в Пирин, на 2700 метра надморска височина. На единствения й по-широк участък, с две огромни пропасти от двете страни, през 1955 г. е изграден заслонът „Кончето“ и оттогава не е ремонтиран основно. Частични промени е имало преди 9 г., но те не са достатъчни. „Кончето“ е разположено на стратегическо място. Ако човек попадне на лошо време, той няма къде другаде да се скрие в рамките на 4 часа път. Досега заслонът е спасил живота на стотици хора, съобщава още по темата БНТ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините