Доброволци премахнаха тревата от плажната ивица в парк „Росенец“

Снимка: Фейсбук профил на Радио Бургас

Акция по почистването на плажната ивица край лятното имение, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ проведоха доброволци в неделя.

Поводът за инициативата стана жалбата, която беше внесена в Адинистративния съд в Бургас срешу решението на Службата по геодезия, картография и кадастър да промени статута на терена от земеделска земя в плажна ивица.

Радио Бургас съобщи, че с кирки и лопати близо 30 души са премахнали райграса, който е поникнал по дължината на цялата ивица.

Според Организацията за закрила на българските граждани, чиято позиция радиото цитира, райграсът на ивицата е бил изкуствено засаден:

„Тук сме, за да почистим плажа от тази според нас засадена трева, тъй като в момента това е обозначено като земеделска земя, а сега с тази трева, ако остане още малко така, всичко ще бъде тревна площ, няма да има плаж.“

„Вероятно се защитават интересите на един олигарх, който иска да заграби поредното парче българска земя.“

Очаква се съдът да се произнесе по жалбата, с която се оспорва вписването на крайбрежната ивица като плаж, за да придобие статут на изключителна държавна собственост.

В продължение на 6 години плажът беше ограден и недостъпен за хората до лятото на 2020 година, когато съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, членът на партия „Да, България“ Иво Мирчев и общинският съветник от коалицията в Бургас Димитър Йорданов показаха какво се случва при опита на граждани да приближат т.нар. Догансарай и предизвикаха масови протести и „масово ходене на плаж“ в района.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам