Доброволци алармираха за проблема със „скритите“ бунища на Варненските гори

Първоначалната идея на организаторите на горското почистване е да изкарат пластмасата, замърсяваща територията на местност „Перчемлията“ и да я предадат за рециклиране. След идентифициране на сериозните замърсявания и наличните нерегламентирани сметища, образувани предимно от едрогабаритен битов отпадък, организацията на събитието става по-сериозна. Снимка: „Място България“

Близо 3 тона отпадъци са събрани от горите на местност „Перчемлията“, над Аладжа Манастир край Варна. Това е само едно от нерегламентираните сметища, забелязано от доброволци при обиколка на горите в региона.

На 24 октомври, 18 доброволци от сдружение „Пауър Джъмп“ и техни партньори с помощта на високо-проходима техника и ремаркета изнесоха от 9 ремаркета с отпадъци средно по 300 кг. всяко, от които 4 пълни ремаркета с едрогабаритен битов отпадък, 4 ремаркета с пластмаса, от които 126 кг. подходящи и отделени за рециклиране и 1 ремарке с метал и хартия. Това съобщиха от програма „Място България“.

Снимка: „Място България“

Местното горско стопанство е съдействло за безпроблемното протичане на събитието в активен ловен сезон. Образуването на нерегламентираните сметища в региона често е причинено от хамалски фирми и фирми, извозващи строителни отпадъци, които „спестявайки“ си пътя до депото при изпразването на даден обект, ползват горите, за да се освободят от товара, поясняват от програмата.

„Ние открихме документи в една от купчините с битови отпадъци от изхвърлена покъщина, които ни насочват към определени хора. Дали те са изхвърлили сами боклука си там или са били коректни да наемат извозваща фирма, но тя е решила да си спести труда, не можем да знаем. Но можем да се опитаме с помощта на институциите да проследим нишката, за да разплетем казуса и да стигнем до поне един виновник, който да поеме отговорност“ – споделя Нора Стефанова, проектен мениджър на Място България.

По думите на организаторите, тази акция не е почистваща, а демонстрационна. Нейната цел е да освети един проблем, който физически е наобиколил града и ако не потърсим решение, сериозно застрашаваме природата, красотата и здравето на заобикалящата ни среда и нас самите.

Подобна акция, но с лодки до трудно достъпни плажове проведоха на 3 октомври Морски клуб „Приятели на морето“, в рамките на същия проект, а предстоящата събота – 31 октомври, ще има почистваща акция на плаж Черноморец по случай Международния ден на Черно Море.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам