BG | EN

ДНСК спира строителството в „Арапя“ и „Алепу“

Алепу Снимка: Петя Михова

Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от понеделник се спира изпълнението на строителни дейности в района на къмпинг „Арапя“ и на плаж „Алепу“, съобщиха от регионалното министерство .

Днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов началникът на ДНСК Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас направиха спешна проверка по Южното Черноморие .

Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно, тъй като възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили Дирекцията за национален строителен контрол, че геозащитното съоръжение е изградено. Такива строежи са от първа категория и съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) подлежат на контрол от държавните органи.

Несторов обясни, че изграждането на брегоукрепителното съоръжение представлява първи етап от проекта, а вторият, за който разрешението за строеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока. Предвид етапа, на който се намира строителството на обекта независимият строителен контрол е трябвало да уведоми ДНСК или РДНСК за това, че първият етап е завършен и „Геозащита“ – Варна да направи проверка, отговаря ли изграденото геозащитно съоръжение на необходимите условия, каза още началникът на ДНСК.

Некторов съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. „Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено“, каза той.

При направената проверка на строежа в района на къмпинг „Арапя“ беше установено, че няма комуникационно транспортен достъп. Съгласно изискванията на ЗУТ, когато един обект се изгражда и се въвежда в експлоатация, той трябва има осигурен такъв достъп, а не коларски път.

Иван Несторов съобщи, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.

„Ще разпоредя на моите колеги от понеделник да направят необходимата проверка в община Царево, за да се установи има ли всички необходими документи, които да разрешат продължаване на строителството“, каза началникът на ДНСК. Той допълни, че в момента строежът се спира временно, тъй като е от пета категория и затова на кмета на общината трябва да бъде връчена заповед за спиране на строителството. По силата на закона той е органът, който може да контролира изпълнението на тези дейности на територията на общината.

Проверката трябва да приключи в рамките на една седмица, каза още Несторов.

По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“ той обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени строителни книжа са съобразени със Закона за устройство на територията.

„Ще направим проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открием нарушения, обектът ще бъде спрян, заяви началникът на ДНСК. Строителните книжа се издават за период от 5 години и ако има конкретни сериозни нарушения по тях, ще бъде сезирана прокуратурата“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините