BG | EN

Днес: Часът на Земята – за здравословно и устойчиво бъдеще

Снимка: WWF

Днес знаковото световно събитие на WWF, Часът на Земята, за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Мотото на тазгодишното издание е: „Свържи се с природата“. 

Часът на Земята се провежда в последаната събота на март от 20,30 до 21,30 ч. Тази година датата е 24 март.

В знак на съпричастност към инициативата, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си.

Началото на кампанията е поставено през 2007 година.

„Нашият споделен дом е изправен пред застрашителна загуба на биоразнообразие и климатични промени. Затова природозащитната инициатива на WWF обединява отделни хора, бизнеси и правителства в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички.“, се посочва в съобщението на WWF по повод инициативата и още: „Тъй като световното биоразнообразие намалява с безпрецедентен темп, Часът на Земята ще фокусира усилията си върху още по-масова подкрепа за опазване на биологичното разнообразие и природата.“

През последното десетилетие милиони хора подкрепят и участват в проекти за опазване на климата и на природата. Движението WWF е спомогнало за създаването на 3,4 милиона хектара защитена морска зона в Аржентина, 2,700 хектара гора, наречена „Часа на Земята“ в Уганда и за приемането на ново законодателство за опазване на моретата и горите в Русия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините