BG | EN

Днес се открива процедурата за избор на нов главен прокурор

Снимка: пресцентър – прокуратура

На заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще бъде открита процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на сегашния главен прокурор – Сотир Цацаров, изтича на 10 януари 2020 г.

Процедурата по избора продължава няколко месеца. По закон най-ранната възможна дата за откриване бе 10 юли, а най-късната – 10 септември.  Според предварително приетата хронограма (график – бел. ред.) предложения за наследник на Сотир Цацаров ще могат се правят на следващите четири заседания за съдебния кадрови орган, последното от които е на 29 юли.

Предложенията ще могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Изборът на следващ главен прокурор е насрочен за 24 октомври – два месеца и половина преди края на 7-годишния мандат на настоящия.

За да има избран, той трябва да е подкрепен от поне 17 от 25-те членове на Висшия съдебен съвет. Решението трябва да бъде подписано и от президента.

Говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева заяви пред БНР, че това е най-важният съдебен избор на годината. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ тя обясни: „Не би следвало, според мен, да се приеме добре, ако един член на Прокурорска колегия подкрепя няколко кандидатури. Мисля, че кандидатурите биха могли да бъдат между 1 и 3 и наистина това вече би гарантирало възможността те да бъдат много внимателно обсъдени от всички членове на ВСС и, съответно, да се намери подкрепа за един“.

След внасянето на кандидатурата, кандидатът има 14-дневен срок, в който трябва да изготви своята концепция и тя да бъде обявена на сайта на ВСС. Всички неправителствени организации имат право да изразяват становища и да поставят въпроси, допълни тя. Изборът трябва да се направи на 24 октомври, когато бъдат изслушани кандидатите, а не предварително, категорична е Машева.

Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор, а Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да се възползва от правомощието си. Въпреки това той каза, че оставя „вратата отворена“ за подобна инициатива, ако процедурата започне „да се изкривява“ или в извънредни случаи – ако няма нито един кандидат например, припомня Дневник.

Докато тече заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет днес, пред сградата е организиран и протест „Главен прокурор на Закона, а не на Мафията“ с настояване за избор на независим и достоен кандидат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините