Днес и утре ще бъдат показани плановете за реконструкция на „Етъра“

Снимка: Принтскийн etar.bg

Предизвикалият множество спорове и коментари проект за превръщане на Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ в музей за креативен културен туризъм ще бъде представен пред заинтересованите граждани днес и утре в комплекса.

Мащабният проект за етнографския музей на открито край Габрово е широко коментиран през последния месец.

Преди дни бивши директори на Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ разпространиха позиция, с която изразяват неодобрението си за проект за модернизиране на „Етър“-а, за който Община Габрово възнамерява да похарчи 3.1 млн. лв., които да вземе като банков кредит и обезпечи с бъдещи вземания. Още малко над 6.6 млн. лв. ще са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Предстоящото осъвременяване на „Етъра“ разбуни духовете в Габрово, а социалните мрежи преляха от недоволство. Повечето коментари са в една посока – какво налага да се вложат 10 млн. лв., за да се модернизира единственият по рода си музей на открито у нас. В много от коментарите габровци казват, че са готови на протести, но няма да позволят „Етъра“ да загуби от историческата си стойност.

В отговор на обществените настроения бивши директори на „Етъра“ Станчо Станчев, доц. д-р Ангел Гоев, Пенка Колева, Ганчо Христов и Карамфила Грудова, подкрепени от наследниците на Лазар Донков – създателят на музея, разпространиха позиция, в която коментират готвените промени, без да крият безпокойството си за бъдещето на „Етъра“.

Вчера общината в Габрово разпространи съобщение на сайта си, в което накратко са описани планираните промени и се канят гражданите, които проявяват интерес да се запознаят с предвиденото за изпълнение на място в „Етър“-а.

Според съобщението, Община Габрово ще разреши проблеми, натрупани през последните десетилетие при функционирането на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Много от дейностите на проекта са насочени и към подобряване на ефективността и намаляване на оперативните разходи за съоръженията, както и към подобряване на атрактивността на експозициите и осигуряване на допълнителни експозиционни площи, посочват от администрацията.

Посещенията за представяне на проекта са насрочени за днес и утре от 13 часа, като в сайта на Общината е обявен и телефон за записване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам