BG | EN

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

гласуване урна бюлетина
Илюстративна снимка: otzvuk.bg

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да подаде заявление – писмено или електронно на интернет страницата на Централната избирателна комисия, за гласуване в чужбина на предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент и за Народно събрание.

Това се посочва в хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК, посочват от комисията.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, предвижда законът. 

Вече може да проверите номера и адреса на избирателната си секция за вота на 9 юни

14 май е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които могат да правят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулски представителства за местоположението на избирателните секции извън страната.

До момента над 30 000 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители. За изборите за представители Европейския парламент българите в чужбина до момента са подали почти 7000 заявления за гласуване, които вече са потвърдени.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините