Днес избираме президент и вицепрезидент на България

Настоящият президент и кандидат за нов мандат Румен Радев и ректорът на Софийския университет, проф. Анастас Герджиков са двамата участници в днешния балотаж на изборите за президент на България.

Кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева постигнаха най-висок резултат на първия тур на изборите, който се проведе на 14 ноември. Въпреки че първата двойка спечели значително повече гласове до избор не се стигна заради липсата на 50% гласували. Правото си на вот упражниха едва 40.50% от българите с право на глас.

По данни на Централната избирателна комисия право да участват в гласуването днес имат 6 665 534 души. 

За днешния вот в страната са разкрити над 12 хил. избирателни секции, като в 9399 се гласува машинно. Разкритите в чужбина секции са 750. От тях най-много са в Обединеното кралство и в Турция.

Провеждането на избори в условията на пандемия отново налага спазването на някои основни правила:  в секциите трябва да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, хората в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, включително и машините и химикалките, да се проветряват стаите.

Избирателят трябва да свали маската си само, за да бъде установена самоличността му, а членовете на комисията сравняват данните от личната му карта без да я пипат.

Поставените в карантина могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден, ако заявителят фигурира в официалните регистри на заразените с коронавирус, т.е. тестът им е направен в лицензирана лаборатория, а не в домашни условия.

Хората, които са били в карантина за изборите на 14 ноември и задължителната им изолация към 21 ноември не е изтекла, не е нужно да подават ново заявление, тъй като би трябвало да са включени автоматично в списъците. Подвижна секция се образува, ако до три дни преди изборния ден (18 ноември) е имало не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам