Днес в Пловдив се провежда обществено обсъждане за заема, поръчан от Борисов

Снимка: Община Пловдив

Обществено обсъждане за новия заем от 50 млн. лв., който община Пловдив иска да изтегли ще се проведе от 17 ч. днес в града под тепетата.

Решението за заема беше взето под давление на лидера на партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Общинският съвет на Пловдив гласува „за“ поемането на нов дълг на заседанието си на 10 март т.г..

Проектите, които ще бъдат финансирани от заема са двата стадиона – „Ботев“ и „Локомотив“, нов плувен комплекс с 50-метров басейн и за реконструкция, ремонт и обзавеждане на „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина I – Пловдив“ ЕООД, пише в поканата на Общината.

За двата стадиона ще бъдат отпуснати по 12 млн. лв., а за новия плувен комплекс – 20 млн. лв. 

Как съветници в Пловдив гласуваха „за“ нов заем от 50 млн. лв., поръчан от Борисов и какви бяха аргументите „против“ – тук

Отделно от кредита за стадион Ботев, в който до момента са вложени от държавата 25 млн. лв., на Общината ще й бъдат необходими още почти 16,5 млн. лв., а за плувния комплекс 1,5 млн. лв., които ще се търсят или от местния или от държавния бюджет. 

На въпрос уместно ли е в криза да се тегли нов заем, кметът Здравко Димитров отговаря, цитиран от Радио Пловдив: „Точно сега е моментът да се строи. Сега се обезценява всичко. Сега парите вече са евтини. Банките имат пари, дават пари на добра лихва-особено на общините. Така че сега е моментът. Един лев, теглен преди година, е вече стотинки“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам