BG | EN

Днес бе даден старт на делото на Андон Тодоров срещу гл.редактор на „Благоевград нюз“ и автор в „За истината“ Мариета Димитрова

Мариета Димитрова

Днес състав на благоевградския районен съд даде ход на делото срещу Мариета Димитрова – гл.редактор на „Благоевград нюз“ и автор в „За истината“.  Делото е заведено от местния лидер на „Партия на зелените“ в Благоевград- Андон Тодоров, а съдът даде ход на делото след категоричния отказ на Димитрова да сключи споразумение и да се извини на Тодоров.

В своята Искова молба, Антон Тодоров обяснява всички тревоги и страдания, които е преживял, заради текста на Димитрова от ноември миналата година. Тогава, на 28 ноември 2017 година, след поредна сесия на ОбС- Благоевград, благоевградското регионално издание публикува политически анализ на местните парламентаристи, в който авторката споделя ЛИЧНО мнение, пише „Благоевград нюз“. Живеем в демократична държава и силно вярваме в свободата на словото и мисълта, допълва изданието.

В хода на делото днес са били разпитани двама свидетели- собственичка на медия и жената, с която Тодоров живее и има две деца. И двете обяснили, че той претърпял сериозни притеснения след публикацията. Според свидетелите, статията причинила на Тодоров тревоги и промяна в поведението му както към персонала на хотелския комплекс чийто собственик е, така и към децата му. На въпрос дали изживените от него тревоги са били по-сериозни в следствие от статията, или от други трагични събития, случили се в живота му в периода след публикуването й, жената, с която живее заявила, че място за сравнение няма. Другата свидетелка също заявила, че статията му е нанесла сериозни тревоги, а трагедиите в семейството си ги е преживял, но се е примирил, защото бил реалист.

По време на делото Мариета Димитрова е заявила, че не желае сключване на споразумение и няма да се извини на Тодоров за деяние, за което не е виновна. Свободата на словото и изразяването на лично мнение в жанра „политически анализ“ в журналистиката е изконно право на всеки един професионалист в тази област. „Не съм съгласна на споразумение, не защото искам да усложнявам нещата, а защото да се извиня за това, което съм написала, значи да се отрека от всичко, в което вярвам!“, казва в заключение Димитрова.

Следващото заседание на съда е насрочено за 25 юни, заради направени искания и от двете страни за допълнителни доказателства.

Регионалното издание припомня, че още през 2003 година, американският посланик тогава-Джеймс Пардю заявява, че репресиите над журналисти работят срещу България и все още няма гаранции за свободата на словото у нас. По мнението на посланика, е необходима реформа в съдебната система, а в България има много случаи на дела срещу журналисти, обвинени за клевета, но няма присъда за насилие над репортер.
„Мисля, че статистиката сама говори – има 10 нападения срещу журналисти и нито едно дело. Очевидно нещо не е наред“, заявява през 2003 Джеймс Пардю. Това не се е променило и до днес, заключава „Благоевград нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините