BG | EN

Длъжностни лица от Държавно горско стопанство – Велинград са задържани за незаконна търговия с дървесина

Снимка: pixels.com

Органите на реда установили незаконна товарна дейност от временен склад на сечище, чиято експлоатация била спряна още миналата година. Сечището и горският масив били общинска собственост и добивът в този район бил преустановен. В хода на работата по случая служители на Икономическа полиция установили, че извършителите са служители на Държавно горско стопанство във Велинград, на 41 и на 50 години, които по първоначална информация организирали превоз на общо 24 куб. м иглолистна дървесина за огрев, взета от временния склад на нефункциониращото сечище. По информация на регионалното издание „Благоевград нюз“, служителите на реда установили, че данните в издадения превозен билет не отговаряли на реалните. Транспортът бил извършен с камион, чийто водач доставил дървата на място, различно от описаното в превозния билет. Той взел парите от клиента и след като си удържал сума за транспортните разходи, предал остатъка на двамата горски служители. В хода на разследването са осъществени разпити на свидетели, огледи на местопроизшествията.

По случай е образувано досъдебно производство. Действията продължават под наблюдението на Районната прокуратура в курортния град.

Междувременно служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили проверки на фирми за преработка на дървесина, функциониращи на територията на Пещера. Инспекциите са осъществени съвместно с представители на ТДНАП-Пловдив, Регионалната дирекция по горите и Дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик. В една от фирмите съвместният екип констатирал разлика в наличностите на дървесина между водещите се в електронния дневник и реално съхраняваните в склада. Установена била и липса на задължителното за обекта фискално устройство, за което инспекторите от приходната администрация са съставили акт за установяване на административно нарушение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините