Директорът на БНР пита Бойко Борисов защо реже парите за националното радио

Андон Балтаков

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с недоумение защо се намалява бюджетът на радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията, а в същото време за другите две обществени медии – БТА и БНТ, се изсипват милиони.

Писмото беше публикувано днес в страницата на БНР. В него Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато за БНТ се одобрява трансфер от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения за излъчването на програмите й и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2.750 милиона лева.

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като “ще забави дигиталното развитие и обновяването на
техниката за излъчване”.

Андон Балтаков определя подобна политика спрямо БНР като тенденциозна и преднамерена.

Балтов посочва, че радиото е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в условията на криза ръководството на обществената медия успява да изчисти над 5.5 милиона лева дефицит.

Преди седмица правителството взе решение за отпускането на 20 млн. лв. за БНТ, което от правителствената пресслужба мотивираха, че със средствата ще се разплатят “натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на БНТ чрез наземно цифрово радиоразпръскване”.
Средствата за БТА бяха отпуснати за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на “актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп”.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам