BG | EN

Директорът на Агенцията по храните в Бургас е обвинен като ръководител на престъпна група

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Сред задържаните е и директорът на дирекцията – д-р Георги Митев е посочен като ръководител на групата.

Петимата бяха задържани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП вчера в Бургас, Несебър и Поморие.

По информация на държавното обвинение, събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. Петимата задържани извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област и спирали реални проверки, извършвани от други служители в областната дирекция.

Прокуратурата съобщава, че са установени редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на областната дирекция по храните лично спирал текущи проверки, като оказвал натиск върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“, посочват още от прокуратурата. На търговците бил посочван конкретен човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от дирекцията по безопасност на храните им издавали писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути на стойност около 25 хил. лева  (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.

По отношение на вксички задържани са определи парични гаранции в различен размер. На посочения за ръководител на групата – д-р Георги Митев е определена гаранция от 150 хил. лева. Парични гаранции от по 75 хил. лева са наложени останалите задържани.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините