Димитър Куманов: Тази година Марица я отровиха 10 пъти и на всички им се размина

Снимка: принтскрийн Би Ти Ви

Всяка седмица получаваме сигнал за умряла риба някъде в България, съобщи тази сутрин пред Би Ти Ви председателят на риболовно сдружение „Балканика“ Димитър Куманов. Навсякъде в България се случва едно и също нещо, благодарение на бездействието на МОСВ, каза той.

Всеки изхвърля отпадъци и боклуци, включително и хората – жители на населените места и това се разминава без никакви последици. Тази година Марица я отровиха 10 пъти и на всички им се размина. Така следващите не са обезсърчени, а са насърчени, посочи още Куманов.

В момента в държавата политика на държавата за управление на водите, особено на питейните, няма. Държавата не обръща внимание на това, категоричен бе той.

Разговорът в студиото бе по повод замърсяването на река Марица, установено след като 28 крави умряха след водопой на един от каналите на реката.

Куманов обясни, че категорично собственикът трябва да бъде компенсиран, но защо от парите на данъкоплатците. Европейският принцип – замърсителят плаща – трябва да бъде спазван на всички нива. Кой ще компенсира хората, които стояха три дни без вода, попита Куманов.

Той съобщи още, че сдружението има намерение да сезира прокуратурата за укриване на информация по повод изявлението на министъра на околната среда и водите, че има данни от пробите от водата, но отказва да ги предостави.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам