Дигитална справедливост – историята Жана и проекта Justiceto.me

Жана Захова
Снимка: личен архив

Иновативна онлайн платформа позволява на потребителите за по-малко от 5 минути да подадат жалба срещу некоректен търговец на стоки и услуги, и бързо да разберат какъв е шансът им да получат обезщетение. Услугата е достъпна през компютър, смартфон или таблет, при жалби за некоректно отношение на комунални дружества като ВиК оператори, Енергоразпределителни дружества, Топлофикация, както и при мобилни оператори, туроператори, хотелиери, авиокомпании или търговци на стоки. Целият процес е дистанционен и дигитализиран. Платформата Justiceto.me тръгва от Варна в края на миналата година.

„Аз съм икономист и знам, че постигането на добрия резултат е винаги следствие на дълъг процес. Справедливостта е в края на един път“. Това споделя Жана Захова. Красива, млада и амбициозна жена, ловец на предизвикателства и ръководител на проекта Justiceto.me („Справедливост за мен“).

Това е името на новото предизвикателство в живота й. То идва като коледно чудо през декември миналата година. Тогава й предлагат да реализира една добра идея, която събира прах „на тавана“ във варненска юридическа кантора.

Идеята за създаване на уеб платформа за електронно подаване и обработка на жалби от потребители, чиито права са били нарушени, възниква още през 2013 година. Тя е на юристи, които стъпват на богатия си опит, натрупан от множество случаи, касаещи ощетяване на потребителите. Анализирайки случаите, те стигат до извода, че процесът може да бъде напълно дигитализиран за улеснение на потребителя.

Справедливост за отделния човек

„Името дойде в ума ми като по филмите, измислих го през нощта. Ами да, казах си, това правим ние – търсим справедливост за отделния човек“, разказва Жана. Тя умело използва новите възможности за регистрация на домейн и персонализира посланието си още в името на платформата, като използва разширението “.me“

Жалба, чрез Justiceto.me може да бъде подадена от всяко място с достъп до интернет и по всяко време на денонощието. По подобен начин действат част от платформите за обезщетения при полет. „Това, което отличава Justiceto.me и надгражда съществуващите решения, е широкият обхват, безплатното изготвяне на жалба и дистанционното подписване при оторизация за извършване на необходимите действия“, обяснява Жана. Оторизацията става по уникален за България начин – с подпис върху екрана на устройството, от което се попълва жалбата или с мишката на компютъра.

Членовете на екипа на Justiceto.me, които физически се намират на различни места в България, се ангажират със случая до края на досъдебната му фаза, а ако се наложи – дори и с представителство в съда. Като резултат от жалбата си, пострадалият потребител може да получи реално обезщетение, финансово или друго, което да компенсира адекватно нанесените му щети. Опростяваме процеса, така че хората да не трябва да влагат нито време, нито усилия, нито средства, казва Жана.

Пътят на идеята

Историята – от възникването на идеята до нейната реализация, звучи почти невероятно. Днес, седем години след първите опити за реализирането му, проектът за пълна дигитализация на услуги в сферата на защитата на потребителските права все още няма аналог в България.

Преди 5 години, когато авторите на идеята кандидатстват за европейско финансиране, една държавна комисия в Министерство на икономиката не признава иновативността на проекта им независимо от това, че Патентното ведомство е издало сертификат за иновация. Започват съдебни дела, които продължават 3 години и завършват с признание за авторите, но периодът за финансиране по европейската програма междувременно изтича.

Идеята остава да чака своето време. Всъщност, се оказва, че освен времето чака и човека. Към екипа – по друг проект, се присъединява Жана и се захваща с реализацията, без външно финансиране. Използва начина, по който работят станалите популярни платформи за търсене на обезщетение при пътуване. Платформата и работата на висококвалифицирани специалисти по жалбите се финансира като процент от финалното обезщетение, което екипът успява да спечели – с преговори или съдебни дела, от некоректния търговец.

За успеха на проекта работят безвъзмездно и редица доброволци – професионалисти в областта на икономиката, маркетинга, медиацията и правото.

Всички ние сме тук, защото вярваме, че от този проект има нужда, за да придобият хората увереност да търсят правата си, казва Жана. Дългосрочната цел на екипа е една по-голяма картина, където повечето неизрядни и некоректни компании, ще преосмислят, анализират и променят своето отношение и политика към потребителя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам