Дигата на централния плаж в Созопол ще бъде премахната

Снимка: Скрийншот bTV

Пясъчната дига на централния плаж в Созопол, която предизвика недоволството на местните хора, ще бъде премахната и ще се възстанови първоначалният вид на плажната ивица, съобщи в морския град министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от регионалните медии.

По думите на Ангелкова, на концесионера ще бъде наложена санкция от 6900 лв. Според министъра концесионерът е нарушил уведомителния режим за изграждането на дигата, освен това съоръжението не е изградено по правилата.

„Вече съм разпоредила дигата да бъде премахната с оглед на това, че изцяло е нарушено уведомлението, което е направено към институцията. Има изгребване на пясък и от заливаемата площ”, обяви Ангелкова.

Вчера басейновата дирекция във Варна разпореди спиране дейностите по изземване на пясък от Черно море.

Изграждането на подобни съоръжения е важно, но то трябва да става след диалог с институциите, обясни още Ангелкова днес.

Строителството предизвика протести от страна на живеещите в Созопол. Над 200 души се подписаха под искане за спиране изграждането на пясъчната дига.

Концесионер на плажа е фирмата „Ауто Фактор“ ЕООД. „Медиапул“ припомня, че миналия октомври дружеството взе плажа за 20-годишно управление срещу годишна такса за държавата от 136 434 лв. без ДДС и за да инвестира за целия период на концесията 381 720 лв. с ДДС.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам