BG | EN

Диана Ковачева ще замести Мая Манолова като омбудсман

Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

Диана Ковачева – заместник-омбудсман от началото на 2016 г. положи днес клетва в Народното събрание и ще бъде обществен зашитник през следващата година. Мандатът й изтича на 20 октомври 2020 г. Това се наложи след като омбудсманът Мая Манолова подаде оставка, за да се кандидатира за кмет на София.

По закон, като зам.-омбудсман, след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана, доц. д-р Диана Ковачева  поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

В официалната страница на институцията се съобщава, че Диана Ковачева била правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II. Владее английски, френски и руски език.

‘Ще бъда там, където са проблемите на гражданите и има нарушени права“, каза Ковачева пред депутатите днес.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините