„Джи Пи груп“ спечели и поръчката за реконструкция на хиподрума в Шумен

Хиподрума в Шумен
Снимка: Фейсбук

Компанията „Джи Пи груп“, която през последните 5 години получи най-голям дял от обществените поръчки за строително – ремонтни дейности в Шумен, бе избрана и за изпълнител на реконструкцията на градския Хиподрум. Проектът е на стойност близо 3,3 млн. лв. без ДДС.

Инициативата за нов хиподрум дойде от бившия премиер Бойко Борисов при посещението му в Шумен през март 2020 г. Тогава той първо обеща 3 млн. лв. за футболния стадион в града, а после обяви, че обмисля и изграждане на републикански хиподрум, където да се провеждат конните състезания.

„Днес бях на състезание с коне /в каолиновското с. Пристое, б.р./. Напълни ми се душата. Иска ми се един републикански хиподрум да направим, за да може всички състезания на него да се провеждат“, заяви експремиерът в присъствието на журналисти. След това в типичния си стил обясни, че са приятели с принца на Дубай, който обаче не вярвал, че имаме хубави коне. „Наложи ми се да му пращам снимки“, допълни Борисов и заговори за българо-арабски инвестиции в Хиподрума.

Въпреки последвалата ковид криза, в края на 2020 г. правителството на Борисов отпусна на община Шумен 4 млн. лв. за реконструкция на Хиподрума. В синхрон с правителственото решение, кметът на Шумен Любомир Христов поиска държавният дотогава хиподрум да стане общинска собственост. Дотогава конната база се стопанисваше от единствения в страната държавен конезавод „Кабиюк“.

Борисов обаче говореше за републикански хиподрум, така беше представено намерението му и от правителствения пресцентър. На 31 март т.г. от там разпространиха съобщение за проведен телефонен разговор на Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, с който, освен другите теми, е бил обсъден и проект за хиподрум край Шумен.

„Двамата лидери се разбраха България и Абу Даби да инвестират в изграждането на хиподрум за конни състезания край Шумен“, съобщиха тогава от правителствения пресцентър. Девет месеца по-късно идеята претърпя трансформация и бъдещият хиподрум вече не е републикански, а общински или евентуално публично-частен. Пред местно издание кметът на Шумен начерта точно такъв план – общината да създаде публично-частно партньорство за Хиподрума.

Изпълнение на инженеринг за единствения останал кандидат

В началото на юли 2021 г. община Шумен обяви обществена поръчка за изпълнение на реконструкцията на Хиподрума на инженеринг – проектиране, авторски надзор и строителство. Обявената прогнозна цена беше 3,3 милиона лева /без ДДС/.

Първоначално в процедурата подадоха документи две строителни фирми  – „Джи Пи груп“ АД и „СК- Варна 2007“ ЕООД, показва справка в регистъра за обществени поръчки. На 15 октомври, обаче, когато е датата за отваряне на ценовите оферти, със свое предложение участва само Джи Пи Груп. Другата фирма не е подала ценова оферта и отпада от втория етап на процедурата, се вижда от регистъра.

Оставайки единствен участник, „Джи Пи груп“ печели поръчката на община Шумен за реконструкция на Хиподрума. Фирмата предлага цена от 3 234 000 лв. /без ДДС/, малко по-ниска от обявената прогнозна стойност. За строително-монтажни работи са заложени 3,136 млн. лв., за изработване на проект – 78 400 лв. и 19 600 лв. за авторски надзор, се вижда от подадените документи на Джи пи груп.

Община Шумен има изготвен работен проект за реконструкция и в поръчката е обявила, че изпълнителят трябва да се съобрази с готовия проект. Според него, на Хиподрума трябва да се изградят писта с коридори за 16 състезателни коня, покрита трибуна с 1000 седящи места, VIP ложа и паркинг за 150 автомобила.

Многомилионните проекти на „Джи Пи груп“ в Шумен

В момента „Джи Пи груп“ изпълнява два големи обекта по водния цикъл на Шумен, където със средства по ОП „Околна среда“ се строи нов водопровод от яз. Тича и пречиствателна станция за питейни води. Европроектът е на обща стойност 126 млн лв., а фирмите – изпълнители бяха избрани от местното ВиК-дружество.

„Джи Пи груп“ строи един от участъците по водопровода – от Ревизионна шахта „Велики Преслав” до Помпена станция „1300“. Цената на поръчката е 19,333 млн. лв. без ДДС.

Как „Джи Пи груп“ отново се появи в поръчките за новия водопровод от яз. Тича – тук

Дружество, свързано с „Джи Пи груп“ , спечели още една поръчка по водния цикъл – 21-милионна поръчка за изграждане на пречиствателната станция за питейни води. След това следи към строителя проличаха и в избора на надзора по проекта. И двете поръчки бяха спечелени по схемата „единственият останал кандидат“, след като другите участници в конкурсите бяха отстранени по различни причини на ниво технически предложения.

През март тази година интерес към „Джи Пи груп“ прояви и екип на обществената немска телевизия ZDF, воден от журналистката Брита Хилперт. Именно тя зададе въпроса към бившия премиер Борисов за състоянието на медиите в България по време на срещата в Австрия на 16 март. „Свободата на словото е толкова свободна, колкото в други държави“, отговори ядосаният Борисов и определи въпроса на Хилперт като некоректнен.

Немската журналистка разказа за строежите в Шумен в репортаж, посветен на корупцията в България. Брита Хилперт засне и друг обект на „Джи Пи груп“ – 13 милионната зала Арена – Шумен, която протече при пълния по-силен дъжд и продължава да тече. Хилперт показа наводненото стълбище на многомилионната зала и не можеше да повярва, че една толкова скъпа сграда, строена с публичен ресурс, е в това състояние. „Как е възможно това, защо хората не са ядосани, защо държавата не прави нищо“, питаше немската журналистка. Въпроси, които и ние задаваме отдавна, но на които никой от местната власт не отговаря.

Как след 13 млн. лв., откритата през 2018 г. „Арена Шумен“ вече е за сериозен ремонт – тук

Именно Арена Шумен беше първият многомилионен обект на „Джи Пи груп в града“. Строителният гигант стъпи здраво в Шумен малко след избирането на областния координатор на ГЕРБ Любомир Христов за кмет на града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам