BG | EN

Джамбазки поиска закриване и на организациите, които подкрепят БХК

Ангел Джамбазки
Снимка: БТА/“Свободна Европа“ (RFE/RL)

Евродепутатът и кандидат-кмет на София Ангел Джамбазки (ВМРО) се обяви за закриването на повече от 100 неправителствени организации (НПО), които се обявиха в подкрепа на Българския хелзинкски комитет (БХК).

За това съобщава „Свободна Европа“. Новината идва само няколко дни, след като ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на БХК заради „недопустима намеса в съдебната система на България“.

„Обадиха се още организации – стотина, аз мисля, че и те трябва да бъдат закрити“, каза Джамбазки пред БНТ в понеделник.

Дни след отправеното от Джамбазки и депутата от ВМРО Александър Сиди искане до Сотир Цацаров за закриване БХК над 80 български и 40 чуждестранни организации, сред които Амнести интернешънъл и Хюман райтс уоч, изразиха подкрепата си към комитета.

„Като държава членка на ЕС, България има задължение да спазва буквата на закона и очакваме главният прокурор категорично да отхвърли искането за закриване на организацията“, каза по случая зам.-директорът на Амнести интернешънъл Масимо Морати.

Организациите от българския НПО сектор определиха като „абсурдни и популистки“ твърденията на ВМРО, че се оказва влияние върху решаването на съдебни дела.

В защита на БХК се изказа и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че работи добре с организацията и не подкрепя искането за закриването ѝ.

Преди седмица от ВМРО настояха Сотир Цацаров да спре дейността на БХК, защото според тях от организацията по „пряк и косвен начин“ оказват натиск върху българските магистрати и извършват противоконституционна и „открито антибългарска дейност“.

Повод за тяхното искане стана решението за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, тъй като правозащитната организация участва в подпомагането на неговата правна защита.

Неправителствените организации са традиционен носител на експертно знание, хуманитарна помощ и отстояване на непопулярни каузи в развитите общества.

Къде се водят битки срещу НПО-сектора?

Комунистическите режими, в които свободата на сдружаване не съществува, са единствените, в които понятието за НПО е заменено с подчиненост на партийното управление. В България в периода 1944-1989 г. такива са например творческите съюзи или Съюзът на жените.

През 21-и век едни от най-активните битки срещу НПО се водят от правителствата на Китай, Русия, Унгария.

През 2012 г. Русия въведе нов Закон за неправителствените организации, където определи като „чуждестранни агенти“ НПО с чуждестранно финансиране. През 2015 г. Русия разшири първоначалното си схващане и въведе понятието „нежелана организация“ за онези НПО, които, независимо от финансирането си, представляват заплаха за отбраната, здравето, нравствеността и пр.

През 2016 г. Китай въведе законови промени, които задължават неправителствените организации да спазват правителствената линия.

В Унгария режимът на Орбан определя повечето критични НПО за врагове и забранява съществуването им с различни средства. Фондацията на милиардера Джордж Сорос беше принудена да напусне Унгария след близо три десетилетия подкрепа за гражданското общество.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Два лева на час ще струва паркирането в синята зона на Монтана

Общинските съветници одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на град Монтана.

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи

Процедурата е насочена към фирми, регистрирани по търговския закон, като фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и такива от сферата на услугите.

Двама души от Бурковица са арестувани за купуване на гласове

Баща и син от Берковица са арестувани при акция на полицията за противодействие на битовата престъпност и купения вот, проведена вчера в целия регион Монтана.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.