BG | EN

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Церемонията по встъпване в длъжност на Живко Тодоров за кмет на Стара Загора четвърти мандат
Церемонията по встъпване в длъжност на Живко Тодоров за кмет на Стара Загора четвърти мандат
Снимка: Венелина Попова

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Двама от петте заместник – кметове – Павлина Делчева и Мартин Паскалев са новите попълнения в него. Делчева ще отговаря за общинската собственост, стопанската политика, здравеопазването и социалните дейности, а Паскалев поема строителството и устройство на територията. Зеленият преход е нова секторна политика, която ще управлява Радостин Танев. На следващата сесия на ОбС ще бъде представена и новата структура на общината.

Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Това изявление би трябвало да означава, че ГЕРБ, която има най-голямата група, няма да се опитва да съставя на всяка цена постоянно мнозинство в местния парламент. Нищо подобно – новото мнозинство се оформи още при избора на председател на ОбС. И въпреки, че гласуването беше тайно, за никого не остана скрито от кои групи са двайсет и деветте съветника, които подкрепиха кандидатурата на Ивета Лазарова от групата на местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Че това мнозинство ще бъде постоянно, пролича и при избора на шефовете на постоянните комисии.  

Това безпринципно сговаряне не за политики, а за интереси възмути общественото мнение.

Ако Живко Тодоров бе искрен, че има мечта за Стара Загора и смята, че четвъртият мандат вече му дава възможности да я реализира, би следвало всички общински съветници да подкрепят предложенията му в полза на града и местната общност, а не да разчита на едно постоянно мнозинство. Затова попитахме кмета, който е с най-висок индекс на почтеност в институционалната класация на „Прозрачност без граници“ в общината, колко почтен бе изборът на председателя на местния парламент, а той отговори, че не е участвал в никакви задкулисни договорки. Същият отговор получихме и от Емил Христов – общински лидер на ГЕРБ и председател на групата съветници на партията: “Решението ни беше всеки да гласува по съвест“.

Ако е вярно, че 14-те общински съветници на ГЕРБ са гласували според това решение, излиза, че групата има колективната „съвест“. Защото иначе как да обясним това единодушие в избора?

И тук изобщо не става дума за качествата и експертизата на Ивета Лазарова и сравнението им с тези на другите двама кандидати, издигнати от групите на местната коалиция „Земеделски народен съюз“ и на партия „Възраждане“. Ако целта на този избор е била да се заглуши гръмогласния партньор на новата председателка, с която той съжителства на семейни начала, колко жалко…

А може би ГЕРБ са търсили човек с точно определен профил за този пост, на който новата председателка отговаря.

Че изборът на ръководство на старозагорския парламент беше безпринципен, свидетелства и гласуваното доверие от новото мнозинство(ГЕРБ, „Бъдеще за Родината“, „Левицата“ „Алтернатива на гражданите-ВМРО“ и ДПС) на Боян Кулев, който стана един от тримата зам. председатели на съвета. Бившият съветник от „Воля“ в предишния мандат на ОбС, сега е в групата на новата партия „Бъдеще за Родината“ и е сред разследваните за участие в тайна завера за купуване на гласове, аудиозапис от която изтече в социалните мрежи.

Цинизъм и подигравка с гражданите на Стара Загора беше и изборът на Кулев на извънредното заседание на ОбС за зам. председател на две от 13-те постоянни комисии –  по „Законост и обществен ред“ и по „Общинска собственост и стопанска политика“.

Подреждането на съветниците в зала винаги е било съобразявано от ръководството на ОбС с тежестта на вота на избирателите, но не и този път.

Втората по големина група – тази на коалицията „Земеделски народен съюз“ беше изтикана на последния ред в залата, а на първия седнаха останалите двама съветници от „Алтернатива на гражданите-ВМРО“ и двамата представители на ДПС в ОбС, третият – Юсни Ибрям напусна групата и стана независим общински съветник, след като висш представител на партията на Доган в региона му заявил, че „циганин не може да представлява ДПС„.  

Пред „За истината“ Мария Динева – председател на групата съветници от „Земеделски народен съюз“, която ръководи ОбС в предишния му мандат, заяви, че техният глас ще се чува в залата и от последната редица. Единствено от уважение към институцията, тя отказа да коментира избора на председател на ОбС, но не скри, че това, което вижда от първите две заседания е „катастрофа“.

Динева посочи също, че комисиите не са били структурирани в резултат на предварителни консултации и консенсус, затова те са получили само едно място за председател на комисия–тази по спорт и младежки дейности. След като Комисията по земеделие, гори и развитие на селата е била преименувана в Комисия по земеделие, гори и околна среда, групата на земеделците е оттеглила своя кандидат от нея.

„Защото хората, които живеят в селата – около 23 хиляди души, ясно видяха отношението на управляващото мнозинство към тях и затова на следващите избори те ще покажат своето към тези политици“, каза Мария Динева.

Потърсихме мнението и на адвокат Магдалена Овчарова от групата на ПП-ДБ за старта на новия ОбС. Тя беше озадачена от факта, че на председателските съвети преобладаващо изразявал мнение по обсъжданите въпроси Янко Янков (от името на група с трима съветници, по-малки са само тези на ИТН и на ДПС), а председателката Ивета Лазарова през повечето време мълчала.

“Ще ни бъде много трудно и на знам дали ще успеем да прокарваме политики, които смятаме за важни или усилията ни ще бъдат да осветляваме тяхното задкулисие“,коментира Овчарова.

На въпроса как като юрист възприема позициите, които бяха дадени на Боян Кулев в ОбС, тя отговори, че ПП-ДБ подлагат на съмнение почтеността във всяко действие на групата на партия „Бъдеще за Родината“ още преди избора на Кулев за зам. председател на местния парламент и на двете постоянни комисии. 

При този старт на новия ОбС и първите му решения гражданите на Стара Загора едва ли могат да бъдат изпълнени с оптимизъм за бъдещото на своя град, въпреки заричанията на кмета Тодоров, че през този мандат екипа му и цялата администрация ги чакала много работа.    

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините